tisdag, maj 02, 2006

Reflektion av första Maj

Så var då arbetarnas dag över för i år, men jag vet att alla dagar om året ska vara arbetarnas dag, då vi likt våra föregångare kämpar för rättvisa, solidaritet och demokrati. Kampen går vidare, men de är extra laddat ett valår som vi nu befinner oss i. Men det är ändå något visst med första maj då man verkligen känner kampviljan stiga. Vi har en höger som med sina ekonomiska resurser försöker ta makten efter valet i september. Deras retorik sammanfattas med enighet och att de skulle på något sätt vara något nytt i svenskt politik. De har gått så långt att t o m moderaterna kallar sig för den nya arbetarpartiet. Va är de som är så nytt i deras politik?.

- Sänkta skatter har vi hört för predikas från högerhåll
- Privatisering av samhällsverksamhet, ex skola, äldreomsorg mm har vi också hört förr.
- Utförsäljning av statliga företag har vi också hört
- Sänkta ersättningsnivåer för t ex. A-kassa och sjukpenningen känns bekant
- Angreppet på arbetsrätten och kollektivavtalen har vi hört


Detta var bara några exempel på ”nya” förslag från Moderaterna och deras allierade. Jag skulle kunna hålla på länge med att räkna upp ”nygamla förslag” Frågan är alltså berättigad. Var finns de nya moderaterna? Svaret är enkelt. Det finns inga nya moderater, bara gammalt blå skåpmat som vi bekämpat förut och kommer bekämpa igen. Men varför måste då högern klä in sitt budskap i en finare kostym som de är när man säger att de är ett ”nytt arbetarparti”?
Svaret är lika enkelt som föregående fråga. De vet mycket väl att deras idéer inte ses med blida ögon av de allra flesta och är de sugna på makten så måste de ha en annan fasad. Annars har de ingen chans att vinna valet i höst.

Vi på den vänstra sidan behöver inga fina Kostymer, vår politik står vackert och håller även utan en fin fasad. Vår politik handlar om solidaritet, rättvisa och demokrati. Vi har en politik som värnar om de utsatta i samhället, vi har en politik som värnar om fackliga rättigheter och den offentliga sektorn, vi är ett parti som har ett internationellt perspektiv och som stödjer tredje världens folk i deras kamp mot fattigdom. Vi har en politik för feminism, de är ingen slump att vi var de första feministiska partiet i svenskt politik, vi har en politik för socialism och för miljön. Ett hållbart samhälle strävar vi efter där vi överlämnar en ren och oförstöd värld till våra barn och barnbarn. Vår politik bygger på allas lika värde oavsett ras, religion, klass mm.

Men alla vinner inte på vår politik, men vi ska aldrig glömma på vilken sida vi står på och vi kommer alltid att agera mot orättvisor och förtryck i Sverige och i världen. Vi kommer aldrig vara tysta. Nu gäller att visa de för väljarna till valet i höst.

*Leve Första maj, leve socialismen, leve feminismen, Leve Vänsterpartiet*

Inga kommentarer: