tisdag, maj 23, 2006

Inför VM- Grupp B

SVERIGE
ENGLAND
PARAGUAY

TRINIDAD & TOBAGO


VM: s andra grupp Grupp B är en tuff grupp om man bortser från Trinidad & Tobago som bör hamna sist i gruppen. Denna grupp innehåller bl.a. Sverige som ett av lagen. De övriga är Paraguay och England. En spännande grupp på pappret som de gäller att vara på tårna direkt.



Sverige- Om allt klaffar för Sverige så hamnar man etta. Man inleder den 10 juni mot VM debutanten Trinidad & Tobago, en match som måste vinnas. Sverige har ett bra lag men de enda som är lite oroväckande är försvaret, där de känns lite osäkert. Även målvaktssidan är tunn bakom Patrik Isaksson, Rennes Går han sönder har vi två spelare som gjort en landskamp tillsammans tidigare. Målvakterna är Johan Alvbåge från Danska Viborg och Rami Shaaban från norska Fredrikstad. I backlinjen får lagkapten Olof Melberg, Aston Villa dra ett stort lass. Han har dock inte varit i form i klubblaget på vårsäsongen och varit lite skadad. Andra viktiga kuggar i backlinjen är Erik Edman från Rannes, Mikael Nilsson från grekiska Panathinaikos. En av de nya spelarna som ser spännande ut är Karl Svensson från IFK Göteborg. Mittfältet är Sveriges viktigaste vapen anser jag. Det är de som ska täcka bakåt när motståndarna kontrar och de är de som ska spela fram bollarna till anfallet och även själva hitta målet. Kim Källström från Rennes är en viktig spelare. Han har hittar formen lagom till VM. Andra viktiga spelare i mitten är Tobias Linderoth från FC Köpenhamn. Tobias är en riktig fighter och en duktig framspelare. Markus Rosenberg har utvecklats till en internationell stjärna i Holland och klubblaget Ajax. Ska bli spännande att se vad han kan göra i VM. Storstjärnan och Champions league finalisten Fredrik Ljungberg från Arsenal är tyvärr skadad och osäkerheten är stor om han kan delta i VM, men en frisk Ljungberg tillför landslaget mycket. Anfallet behöver inga större presentationer. Storstjärnorna Zlatan Ibrahimovic, Juventus och Champions league mästaren Henrik Larsson Barcelona och efter VM Helsingborg är etablerade storstjärnor i Europa. Zlatan och Henrik i storform kommer att ge huvudbry åt engelska, paraguaysiska och Trinidad försvarare. Sverige har gjort tio VM och har som bäst blivit tvåa 1958 och trea 1994. I senaste VM 2002 blev man utslagna i åttondelsfinalen mot Senegal efter förlängning. Fifas världsranking: 16 plats.

ENGLAND- Förbundskapten Sven Göran Eriksson gör sin sista stora turnering som engelsk förbundskapten och än en gång har man hamnat i samma grupp som Sverige precis som förra VM. England kryllar av storstjärnor och är en potentiell världsmästarnation i årets VM. Det gäller för Svennis att få alla spelare att dra åt samma håll och att få en bra start. Man har en nyckelmatch redan i premiären då man ställs mot Paraguay den 10 juni. Seger där och man är garanterad vidare. England är bra i alla positioner. Det enda som är en Akilles häl är målvaktsposten. Vem är första målvakt? Jag tippar på Paul Robinsson från Tottenham. Han är en bättre målvakt i mina ögon än David James som är känd för sina tabbar. Backlinjen ser hur stabil ut som helst. John Terry, Chelsea,Rio Ferdinand Manchester U, Gary Neville, Manchester U och Sol Campbell, Arsenal är spelare som inger förtroende och respekt. Etablerade storstjärnor i sina respektive klubblag. Mittfältet ser också den stark ut. Frank Lampard Chelsea är en nyckelspelare tillsammans med Real Madrids och lagkaptenen David Backham. I Backham har man också ett frisparksvapen som brukar resultera i mål. Så där får Sveriges se upp. Ytterligare en storstjärna har man på mitten och de är min favorit i det Engelska laget, Steven Gerrard, Liverpool som har en underbar tillslag med sina fötter och de brukar smälla på bra när han skjuter. I anfallet har Wayne Rooney, Manchester U en nyckelroll om han får spela. Han är halvskadad liksom den andre anfallaren Michael Owen, Newcastle. Men mitt tips är att de är fit for fight till VM. I England har man också den yngste spelaren någonsin i ett VM, 17 årige Theo Walcott, Arsenal. En intressant ung spelare. England har gjort elva VM, man har blivit världsmästare en gång 1966 och i senaste VM åkte man ur i kvartsfinal mot Brasilien (1-2). Fifas världsranking: 10 plats.


PARAGUAY- Sydamerikanska laget gör sin andra raka VM och är en besvärlig motståndare till England och Sverige. Men på pappret ska man inte räcka till för avancemang men skrällvarning finns. Speciellt om man slår England i sin premiär match, då är vägen öppen mot åttondelsfinal. Dit har man kommit i alla sina tre senaste medverkande i VM så laget har kapacitet och tradition att ta sig vidare. Men då gäller de att målvakterna gör en bra insats med hjälp av backarna. Man har en del bra spelare i laget, bl.a. anfallsstjärnan Roque Santa Cruz, Bayern München som dock har skadeproblem och de är osäkert om han hinner ifatt och blir frisk fram till VM. Två andra spelare spelar också på hemmaplan, dvs. de spelar i tyska klubblag. Mittfältaren Julio dos Santos som till vardags också spelar i Bayern München och slutligen Nelson Haedo Valdez, Werder Bremen. Jätte talangen och mittfältaren den 18 årige Jose Montiel från Olimpia är också värd att nämna. Han spås en lysande framtid så de ska bli intressant att se vad han kan ställa till med för motståndarna. Paraguay har spelat i sex VM tidigare och som jag har nämnt innan har man gått vidare de tre senaste gångerna från gruppspelet men där har de varit stopp varje gång. Fifas världsranking: 33 plats.

TRINIDAD & TOBAGO- Allt annat än en sista plats i gruppen vore en stor sensation. Landet VM- debuterar i årets VM och inleder mot Sverige den 10 juni. Dessutom är Trinidad det minsta landet som har kvalificerat sig till ett VM slutspel. Man är VM mest underskattande lag och de kan bli en fördel för Trinidad. Alla förväntas vinna matchen mot laget och kan man få motståndarlaget i gungning så har man chans. Men inte till avancemang. Man får se detta VM äventyr som ett tillfälle att se och lära. Men några bra spelare har man. Den mest kände är Dwight Yorke som numera spelar i Sydney FC men som tidigare spelat i premier league i bl a Manchester U. Han var då en anfallare men spelar numera i mittfältet. De flesta i Trinidad spelar i Engelska ligan i andra och tredje divisionen och även en del i Skotska premier league. Så matchen mot England blir ett riktigt derby och höjdpunkten för Trinidad & Tobago. Fifas världsranking: 47 plats.

MATCHER I GRUPP B

060610 KL 1500 ENGLAND- PARAGUAY , WALDSTADION, FRANKFURT
060610 KL 1800 TRINIDAD & TOBAGO- SVERIGE, WESTFALENSTADION, DORTMUND

060615 KL 1800 ENGLAND- TRINIDAD & TOBAGO, FRANKENSTADION, NURNBERG
060615 KL 2100 SVERIGE- PARAGUAY, OLYMPIASTADION, BERLIN

060620 KL 2100 SVERIGE- ENGLAND, REIN ENERGIE STADION, KÖLN
060620 KL 2100 PARAGUAY- TRINIDAD & TOBAGO, FRITZ WALTER STADION, KAISERSLAUTERN

Inga kommentarer: