torsdag, maj 04, 2006

Hammarby- AIK 2-0

Hammarby gick upp i serieledning i går kväll efter underbar seger över ärkerivalerna AIK med 2-0 efter 1-0 i paus inför 14694 fanatiska åskådare. Hammarby visade gnagarna att man inte tänkte släppa till några poäng utan kamp. Dock visade AIK detsamma men de blev med några undantag en schyst kamp ute på söderstadions gräs. Båda lagen visade upp en stor vilja till seger men Hammarby hade den extra energin som krävs för att vinna ett derby och den fick man från spelare nummer 12 nämligen publiken.

Hammarby inledde piggast och kom fram genom mittfältet och kanterna där man hittade hål i AIK: s defensiv. Men gnagarna täppte till försvaret och spelade aggressivt mot Hammarbys anfallare och mittfältare och började jämna ut spelet och även skapa några halvchanser när man hittade fram till Figueiredo. Matchen stora chans fick Petter Andersson som fick huvudet på bollen och nickade strax över efter ett fint inlägg från Petter Furuseth Olsen. Den borde han få på mål och då hade Bajen lett matchen för jag tror inte Daniel Örlund hade tagit den. Strax efter de skapar AIK sin farligaste chans då Mattias Mosström sköt ett skott som snuddade på målramen bakom Ante Covic. I den 32.a matchminuten kom så 1-0 målet och de blev ett märkligt mål där fem (?) Hammarbyspelare var fria framför AIK målvakten efter en misslyckad offsidefälla från AIK efter frispark. Frisparken slogs av Jeffrey Aubynn som hittade fram till Mikkel Jensen som kom rusande och slog in bollen i mål bakom en chanslös Daniel Örlund. AIK fick sedan två möjligheter att kvittera genom Kenny Pavey, där den senares friläge till höger i straffområdet var den farligaste. Skottet dock klart utanför den bortre stolpen och Hammarby kunde gå till pausvila med 1-0 efter en bra genomförd halvlek. Man vann slaget på mittfältet där Petter Andersson tog bort Derek Boateng fullständigt ur matchen. Den ettriga västerbottningen var som en igel på Ghanesen och störde honom så han inte kom till sin rätt.

Andra halvlek blev ungefär som den första. Bajen förde taktpinnen och Gnagarna försökte på kontringar. Bajens första chans i andra halvlek stod Petter Furuseth Olsen för när han fick på ett bra skott mot AIK: s mål där Daniel Örlund fick sträcka ut benen och rädda och bollen gick strax utanför stolpen. Strax därefter fick Hammarby en frispark som slogs in i öppet mål men som fick gå om på domare Fröjdfelts signal. Frisparken blev sedan resultatlös. Hammarby fortsatte vinna kampen på mittfältet och Jeffrey Aubynn fasta situationer var ett ständigt orosmoln för AIK som dock fredade sitt mål under nästan hela halvleken. Även AIK skapade målchanser, den farligaste genom Dulee Johnson men hans skott gick rakt i Ante Covic famn. Både lagens försvar gjorde en bra insats där man inte tillät några ytor för anfallarna utan de blev trångt framför målvakterna. Dock tog tröttheten ut sin rätt och spelet blev grinigare på plan. AIK skulle ha haft en utvisning när AIK backen Niklas Sandberg blev vårdslös med armbågen och träffat Björn Runström i ansiktet så att de började blöda men den så annars utmärkte domaren Peter Fröjdfeldt missade situationen. Efter ungefär 80 minuter satte gnaget allt på ett kort för att få en kvittering och man skapade ett visst tryck mot Bajens mål. Man hade ett bra läge där dock Pétur Marteinsson kunde rensa undan bollen strax innan mållinjen. Men efter 89 minuten avgör Paulinho matchen när han tar emot bollen från Petter Furuseth Olsen och vänder ut och in på AIK backen Markus Karlsson och placerar bollen lågt till vänster om AIK målvakten som var chanslös på det skottet. En underbar avslutning av Paulinho. Efter 90 minuter stod alltså Bajen som segrare i derbyt, som är bäst i Stan och dessutom bäst i Sverige när man går upp i serieledning.

Hammarby vinner rättvist derbyt. Man var de starkare och tyngre laget som visade vart skåpet ska stå. Man vinner matchen på mittfältet där firma Jensen, Andersson tog ner firma Tjärnström/Boateng som inte kom någonstans. Men en sådan här kväll vill jag lyfta fram kollektivet. Alla i den grönvita tröjan löste sin uppgift med berömt godkänt. Jag tycker faktiskt inte att AIK gör en dålig match utan kämpar på under hela matchen men man räcker inte till. Man får inte samma glöd som man fick mot Djurgården. Det tillät aldrig Hammarby. Bajen visade med eftertryck vilka som bestämmer på söderstadion. Man spelar med en energi som behövs för att vinna sådana här matcher. Man vinner alla delar på plan och visar varför man är Sveriges bästa lag för tillfället. Den kända ramsan ”Söderbröderglöder” var passande i går kväll som utvecklades till en magisk afton för alla grönvita supporters och spelare och ledare. Nu återstår tre matcher innan sommaruppehållet Kalmar FF borta, GAIS hemma, och slutligen Gefle IF borta. Vågar inte spekulera i någonting eftersom de är matcher vi borde vinna, men visst vore de underbart att vara serieledare över VM. Men vi tar en match i taget och tar oss först ann oss Kalmar på Fredriksskans på söndag den 7 maj.