söndag, maj 07, 2006

Kalmar- Hammarby 4-1

Så kom då Hammarbys första förlust i allsvenskan tillslut borta mot Kalmar. Förlustsiffrorna skrevs till 1-4 efter 1-2 i paus En tung men välförtjänt förlust för våra grönvita Bajare. Vi visste på förhand att bortamatchen mot Kalmar skulle bli svår och att baksmällan efter den fina inledningen skulle komma förr eller senare. Den kom som blixt från en klar himmel idag.

Annars så började matchen precis som vi ville ha den. Ett tidigt ledningsmål för Hammarby som för övrigt var ett präktigt självmål av Kalmar backen Niklas Kaldner som slår in bollen i eget mål efter de att han bara ska rensa bort bollen. Men den letar sig i mål. Efter den smakstarten och med Hammarbys form så släppte lite av min spänning som jag hade innan match och tänkte att detta kommer vi att greja. Men den känslan återkom några minuter senare lika snabbt och hänsynslöst som en käftsmäll, som den försvunnit innan. På en minut mellan 13 och 14 minuten hade Kalmar vänt 0-1 till ledning 2-1. De började i den 13 minuten då Viktor Elm kvitterade efter en hörna då han lyfte in bollen snyggt bakom Ante Covic. Minuten senare misslyckas Ante med en utboxning och hamnar i backen och bollen hamnar hos Mikael Blomberg, Han tar ner och driver bollen ett steg framåt och drar till. En riktig pärla som letar sig upp i trakterna av Covics vänstra kryss. Efter de började den vanliga visan på Fredrikskans nämligen att Hammarby inte kommer någonstans med Kalmars försvar, som suger in varje försök till inlägg och stressar Bajarna till misstag. Dessutom skapar Kalmar en del farligheter denna kväll då Hammarbys försvar inte står att känna igen. Men ändå står de bara 1-2 i paus och man tror ju innerst inne att Bajen kan vända detta i andra halvlek.

Andra Halvlek börjar Bajen piggt utan att för den skull skapa några heta chanser och efter en kvart var de samma visa igen som i första. Ett Bajen som inte kommer någon vart och ett Kalmar med nyvunnet självförtroende spelat ut hela sitt register mot ett Hammarby som såg tröttkört ut. Den lilla energi som Hammarby hade försvann definitivt när Kalmar gör 1-3 i den 59 minuten genom Lars Johansson som styr in bollen med en lätt styrning på passning av Mikael Blomberg. Efter de var matchen mer eller mindre över. Hammarby försökte visserligen med 25 minuter kvar att flytta fram med en trebackslinje och Pétur Marteinsson som extra man på topp och någon halvfarlighet skapade man. I den 70 minuten fälldes Kalmars César Santin av Suleyman Sleyman i straffområdet och domaren blåste straff och gav Sleyman sitt andra gula kort och därmed utvisning. På straffen gör Mikael Blomberg 4-1 i den 71 minuten. Resten av matchen blev en transportsträcka till slutsignalen och Hammarbys första förlust. Dock fortsatte den röststarka Bajenklacken att sjunga ända till de bittra slutet och de ska vi ha en eloge för.

För Hammarbys del är de bara glömma matchen fort. Denna förlust svider men de är också en väckarklocka som kan vara nyttig i fortsättningen. Det gäller att ha rätt inställning till varje match. Vi ska bryta ihop och komma igen snabbt, vi ska inte skylla på någonting utan konstatera att Kalmar var bättre än oss denna eftermiddag och att alla lag förlorar någongång. Inget märkligt med en förlust. Det gäller bara att vinna kommande match igen och det är match redan på onsdag hemma mot GAIS och då får vi förhoppningsvis se vanliga Hammarby igen. För övrigt kan vi glädja oss för Handbolls guldet i går och de känns skönt en dag som denna