onsdag, maj 10, 2006

Hammarby- GAIS 5-2

Hammarby lyckades komma tillbaka efter 1-4 förlusten i Kalmar när man slog tillbaka GAIS hemma med 5-2 inför 12458 segerrusiga åskådare. Man visade direkt att förlusten i Kalmar var en tillfällighet och tog tag i takt pinnen direkt. Man var effektiva framför mål och spelade en sprudlande fotboll. Dock stod GAIS upp bra i början av matchen och var så där svårspelta som de har varit i de övriga matcherna i allsvenskan. Matchen första heta chans fick Paulinho som hade ett bra skott i den åttonde minuten som dock gick strax utanför Dime Jankulovskis stolpe. GAIS försökte täppa till Bajens offensiva spel och lyckades relativt bra innan allt exploderade de sista 20 minuterna av första halvlek. Det började i den 26 minuten då Petter Furuseth Olsen får pannan på bollen efter en fin hörna av Jeffrey Aubynn och nickar in 1-0 bakom en chanslös Jankulovski i GAIS-målet. Men GAIS replikerade snabbt fyra minuter senare då Bajen backarna inte får undan bollen, Istället fick gästerna iväg ett lågt inspel som rann hela vägen genom straffområdet där Daniel Nicklasson kunde söta in bollen vid bortre stolpen. GAIS jubel bland de tillresta supportrarna och bortabänken. Men de måljublet sattes hänsynslöst i halsen bara minuten senare då Paulinho presenterade sig. Efter avspark fick Petter Furuseth Olsen bollen på högerkanten och han fick in ett inlägg där Paulinho fanns och stötte in 2-1 med en hård nick. Efter de målet packade GAIS ihop och föll ihop som ett
Korthus och Hammarby kunde verkligen spela ut. Strax innan halvtidsvilan kom också 3-1 som ett brev på posten. Det var Jeffrey Aubynn som sprang med bollen på högerkanten och hittade Petter Andersson som hade stora ytor och fick tid att få iväg ett skott som var välplacerat och otagbart för GAIS målvakten. Målet innebar Petter Andersson första mål i årets serie och de var skönt att han fick göra de. Första halvlek blev den målfyrverkeri som man skulle kunna önska sig och de var skönt att se Hammarby spela ut igen. Man hade lämnat Kalmar matchen bakom sig.

I andra halvlek fortsatte målfyrverkeriet. Klockan stod på 51 minuter då Jeffrey Aubynn slog en inåtskruvad boll som sökte sig åter mot bortre stolpen där Paulinho i lugn och ro kunde nicka in sitt andra mål för dagen och 4-1 till Hammarby. Två minuter senare fixade Max von Schlebrügge en straff då han blev nedknuffad i straff området. Men straffen missades av Eric Fischbein där Jankulovski gör en bra räddning. Skönt för GAIS målvakten att visa att han inte är en dålig målvakt trots fyra insläppta mål. Men den känslan försvann minuten senare då femman kom för Bajen. Paulinho fick en fin passning från Petter Andersson. Brassen drog två GAIS backar och sköt ett skott som dock Jankulovski räddade men släppte en retur som Björn Runström nickar in i mål. Men GAIS var också sugna på att delta i målkalaset och reducerade i den 60 minuten till 5-2 genom Martin Dohlsten. Efter det mattades Bajens offensiv och GAIS fick tillfälle att sticka upp och skapa en del halvchanser och man hade även 5-3 bollen inne men den blev inte godkänd. Det blev inga fler mål i matchen utan slutresultatet skrevs till 5-2. En skön seger för de grönvita.

Som jag skrev efter Kalmar matchen så var de en tung förlust men de är matchen efter som är den viktiga efter en förlust. Hade de blivit en förlust mot GAIS också hade de varit lite krisstämpel på laget. Men nu tog man sig samman och inte bara vann men gör fem mål framåt också. Då glömmer man de två insläppta snabbt. De insläppta målen kan förklaras med skador och avstängningar på backlinjen. För första gången fick Mikkel Jensen agera mittback och de gjorde han efter förutsättningarna bra. Framåt finns inget mer att önska. Både Paulinho (2 mål) och Runström gör mål och skapar fler chanser framåt. Paulinho går därmed upp i skytteliga topp med sina sex mål hittills. Skönt att Petter Andersson äntligen får göra mål. Mittfältarna Jeffrey Aubynn och Petter Furuseth Olsen gör en bra match. Härliga inlägg från Aubynn som resulterar i tre mål. Furuseth Olsen kämpar och sliter och även han antecknar sig i målprotokollet. Nu återstår endast en match innan uppehållet då Hammarby för ovanlighetens skull får åka norrut fast inte så långt ändå utan bara till Gävle och match på strömvallen mot Gefle IF. En ny tre poängare vore tacksamt och spelar Bajen bara ut så har Gefle ingen chans. Men fotboll kan man aldrig förutse utan de gäller att Hammarby är 100 % taggade på söndag