tisdag, januari 06, 2015

Komet Lovejoy tillgänglig för blotta ögat

Komet Lovejoy upptäcktes så sent som i augusti förra året och kommer svischa förbi jorden på relativt kort avstånd, drygt 70 miljoner kilometer. Kometen blir så ljusstark att den ska kunna ses med blotta ögat.

Lovejoy omges av ett grönt sken. Skenet är enligt Nasa en följd av att flera gaser, bland annat Dicyan mixas. När det sedan blir upplyst av solljus skapas ett grönt vackert sken.
Runt den 7 januari skiner kometen som mest. Om vädret är på människosläktets sida kan kometen synas med blotta ögat om du är på en mörk plats, långt från storstädernas ljus.
Susar förbi stjärnbilden Haren som befinner sig söder om den mer välkända stjärnbilden Orion.

Astronomer använder ett särskilt system för att mäta himlakroppars ljusstyrka, ”skenbar magnitud”. Till exempel har solen – 26,7 och dvärgplaneten Pluto + 14. Gränsen för att se något med blotta ögat ligger på cirka + 7. Om du använder ett amatörteleskop kan du se upp till + 15. Lovejoy beräknas ligga på ca + 4,6 den 7 januari.

Komet Lovejoy, foto NASA
Kometen Lovejoy är döpt efter sin upptäckare, australiensaren Terry Lovejoy. Det officiella namnet är mindre smickrande C/2014 Q2. Sajten space.com har räknat ut var och hur du lättast ser kometen den sjunde januari. Du kan se den när som helst på dygnet, beroende på om du har teleskop eller inte.
Om du är sugen på att se Lovejoy gäller det att ta chansen. Nästan gång den dyker upp nära jorden är om cirka 10 000 år.

Inga kommentarer: