fredag, november 08, 2013

Namnförslagen till Krösatågen

Så nu har jag skickat in namnförslag på de fyra Krösatåg som ska trafikera länet och Karlskrona så småningom. Kravet skulle vara icke levande personer med anknytning till länet och det är Kalmar läns trafik som arrangerar namnförslagstävlingen

1. Eric Åfors- (1896- 1983)

Hans far Ernst Johansson köpte Åfors Glasbruk 1916, men han överlät ledarskapet till sin son Erik. Erik Åfors var en lysande entreprenör och med honom följde en stabil epok för Åfors. Samhället rustades upp och han utvecklade och vårdade skick­liga hantverkare.

2. Jenny Nyström- (1854-1946)

Jenny Nyström född den 13 juni 1854 i Kalmar, död den 17 januari 1946 i Stockholm, var en svensk konstnär och illustratör. Hon är mest känd för att ha givit jultomten ett ansikte i Sverige, främst genom sina illustrationer av julkort. Illustrationer av henne distribuerades av firman Strålin & Persson i Falun, där hon arbetade i många år.

3. Elisabeth Bergstrand Poulsen (1887-1955)

Hon var gift med den danske skulptören Axel Poulsen. Hon framträdde som porträttmålare och bondelivsskildrare i en kraftfullt konturerande, halvt expressionistisk stil, dels med större oljemålningar och dels med mindre akvareller. Hon utgav även ett antal egenhändigt illustrerade planschverk. Flera av hennes böcker översattes till andra språk som danska, nederländska, tyska och engelska.

4. Vilhelm Moberg. (1897-1973)

Författare med böcker som Utvandrarsviten, Raskens, Rid i natt. Vilhelm Moberg måste också han betraktas som en av de människor som lämnat ett tydligt avtryck i historien. Skogen, de steniga tegarna, fattig­folkets strävan och även här motståndet mot överheten präglar hans förfat­tarskap, samt hans eget liv. Hans beskrivningar och berättelser om de fattiga småländska torparna lever för alltid kvar långt utanför smålands gränser. Vilket framgångarna med Björn och Bennys musikal Kristina från Duvemåla är ett senare exempel på.

Vilhelm Moberg kunde konsten att göra sina ka­raktärer levande, därför fungerar hans berättelser lika väl som ett tidsdoku­ment, som en god roman. Och visst känner vi oss stolta att vi tillhör de människor som Moberg så levande beskrev. De som aldrig gav upp, alltid såg möjligheter där andra såg oöverstigliga hinder.

Inga kommentarer: