tisdag, november 27, 2012

Jonas Sjöstedt har besökt den hundrade partiföreningen

Jonas Sjöstedt, partiledare för vänsterpartiet
















Efter valet till partiordförande i januari har Jonas Sjöstedt besökt 100 partiföreningar. Det hundrade besöket var i Strängnäs måndag den 26 november. En av deltagarna var Maja Lans.

Vad tyckte du om mötet?

–Jag tyckte det var bra. Jag gillar det han sa om klimatfrågorna, de tycker jag är viktigast, säger Maja Lans.

Besöken har genomförts över hela landet, från Kiruna och Kaunisvaara i norr till Ystad och Trelleborg i söder. Många arbetsplatser, från gruvor till färjor och äldreboenden har Jonas Sjöstedt hunnit med. Många mindre partiföreningar har fått besök. Han berättar att det har varit väldigt roligt och han har hunnit träffat tiotusentals personer, partimedlemmar, sympatisörer och nyfikna.

Var har intresset varit störst?

– Det kommer förstås flest på större orter där vi är starka. Möten på universiteten har ofta varit mycket väl besökta. På orter som Uppsala, Umeå, Lund och Göteborg har det handlat om flera hundra besökare.

– Det som diskuterats mest har varit partiets hjärtefrågor som arbetsrätt och vårt alternativ till privata vinster i välfärden. Jobben, klimatet, feminismen och eurokrisen är också vanliga ämnen. Det har varit många frågor och mycket intresse för vår politik.

Du har också besökt många mindre orter, varför då?

– Vi har velat stödja mindre partiföreningar som inte får centrala besök så ofta. Det har varit mycket uppskattat. På orter som Vimmerby och Robertsfors där vi inte har så många aktiva är 70 personer på ett vänstermöte bra. Vi har värvat nya medlemmar på nästan varje möte. Jag har besökt orter som jag aldrig besökt tidigare som Knislinge (Östra Göinge kommun), Kungsör (Västmanland) och Färgelanda (Älvsborgs län).

Har det blivit några nya partiföreningar?

– Javisst, flera. Vänsterpartiet i Högsby (Kalmar län) startade upp efter mitt besök, detsamma gäller Tanum (Bohuslän). På orter som Säffle och Älvdalen är arbetet med att starta upp föreningarna igång med nya medlemmar. Exemplen är fler. I Trosa valde det kommunala vänsterpartiet Trosaradikalerna att återgå till att bli en vänsterpartiförening i samband med mitt besök, det var särskilt roligt.

Läger i partiet tycker han för det mesta är bra, stämningen är god. Men många ser att både politiken och det utåtriktade arbetet behöver bli starkare. Det finns en förväntan om att partiet ska växa och gå fram och också en viss otålighet över att det går för långsamt.

Är det något som har förvånat dig?

– Ja, att så många föreningar ger små presenter vid besöken, det är väldigt omtänksamt.

Vilken är den vanligaste presenten?

– Det är nog en blomma eller en bok. Men lokalt producerad honung är också en favorit, vi verkar ha många biodlare i vårt parti.

Någon favoritpresent?

– Den hemlagade ostkakan som jag fick i Alfta (Ovanåkers kommun) var otroligt god. Den stora halmbocken jag fick i Mellerud var också en något otippad favorit

Inga kommentarer: