onsdag, november 14, 2012

Emmaboda i topp när föräldrar rankar grundskolan

Emmaboda kommun hamnar på plats fyra i Sveriges kommunala grundskoleindex när Föräldraalliansen rankar Sveriges kommunala grundskolor.

– Det här är mycket glädjande siffror, säger Marit Persson, bildningschef i Emmaboda kommun. Det är mycket positivt när föräldrarna via en extern undersökning placerar oss i en topposition. Då vet vi att vi är på rätt väg och att lärares och annan personals arbete i kommunens skolor är uppskattat.

Bästa grundskolekommun 2012 är Gnosjö med 2,82 poäng och sämsta kommun Timrå med 1,4 poäng. Emmaboda kommuns poäng för 2012 är 2,73, en höjning från föregående år då Emmaboda hade 2,37, vilket innebar en 34:e plats i riket. Medianen för Sveriges kommuner är 2,15.

Föräldraalliansen Sveriges kommunala grundskoleindex är ett kvalitetsindex som utgår från ett föräldraperspektiv. Fyra kvalitetsområden beräknas, viktas och läggs samman till ett sammanlagt kvalitetsindex för grundskolan i respektive kommun. Kommunerna rangordnas sedan från 1 till 290.

De kvalitetsområden som används är: måluppfyllelse, pedagogisk personal, övriga hälso- och studiefrämjande resurser och fritidshemmen. Grundskoleindexet beräknades första gången 2006.

BAKGRUND

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldraföreningar. En av de viktigaste frågor förbundet driver är frågan om en likvärdig skola. Varje barn har rätt till en likvärdig utbildning med hög kvalitet. Det gäller oavsett vilken skola de går i, var i landet de bor eller vilken social miljö de växer upp i.

Föräldraalliansens kommunala grundskoleindex visar på stora olikheter i kommunernas ambition för grundskolan. Resultatet kan användas för att starta en diskussion kring skolfrågor.

Inga kommentarer: