torsdag, november 29, 2012

Avskaffa RUT avdraget

Bartender godkänns av Skatteverket, men inte barnkalas om man inte sätter det som barnpassning för då godkänds det. Renhållning, Underhåll och Tvätt står RUT för. Men nu marknadsförs tjänster som kock och bartender med hjälp av rut-avdrag.

RUT avdraget är ett borgerligt påfund och är en omdebatterad skattereform införd av regeringen Reinfeldt den 1 juli 2007 och som innebär att privatpersoner kan ansöka om skattereduktion för hushållsnära tjänster som de köpt till ett maxbelopp av 100 000 kronor per år, och få ett avdrag på 50 procent av kostnaden. Till hushållsnära tjänster räknas arbete som utförs i eller i anslutning till bostaden, som till exempel städning, fönsterputs, dammsugning, strykning, barnpassning och trädgårdssysslor. Nu kan man t o m köpa läxhjälp till sina barn.

Med andra ord ska de som ha råd köpa sig till dessa tjänster, som vi andra sedan ska betala via vår skattsedel. Dessa pengar borde istället gå till den gemensamma välfärden som urholkas med detta avdrag.

Vi ser nu att  RUT-sektorn utvidgas  mer och mer och det var det som var ett av argumenten mot införandet av avdraget. Nu lanserar festfixar- barnkalasföretag och andra "lyxföretag" sina erbjudande med just att man kan använda RUT när man anlitar dem. Även om det inte är tillåtet enligt skatteverket så har man trots det fått det godkänt. Det har fattats ett beslut om att godkänna RUT för coctailpartyn och då kan man hyra sig en bartender med hjälp av RUT. Man jämställer blandning av drinkar med matlagning. Trots tanken med samhällsnytta och vardagspussel så Rutas det alltså både för lyxkockar och drinkexperter.

Vad är det för folk som beställer den här tjänsten? Enligt Björn Nielsen på företaget "Rent a Bartender" är det boende i innerstaden, Lidingö, Bromma och Djursholm som är kunderna. Det är alltså vi som betalar en del av överklassens fester och det är naturligtvis väldigt fel på hela systemet. Finansministern Anders Borg verkar inte vara bekymrad över detta. Till SVT säger han följande:

- Tanken är att det här ska skapa förutsättningar att det här ska leda till att fler kommer i arbete, och kanske till och med underlätta livspusslet. Då kan man inte göra skillnad mellan städning eller om någon får för sig att anställa en bartender.

När man inte kan skilja vad en hushållsnära tjänst är och man hela tiden tänjer på gränserna är det dags att avskaffa hela systemet.

1 kommentar:

martin sa...

Danderyd kan ju kommunalisera det, det är ju mest de som utnyttjar det. Känns onödigt att hela Sverige betalar för något som bara finns i någon vesäntlig omfattning i ett par små kommuner i landet.