torsdag, november 15, 2012

Förenenade vi står, söndrade vi falla

På lördag kommer ett föredrag att hållas på The Glass Factory i Boda som kommer att handla om folkrörelsernas uppkomst i början av 1900-talet. Föredragshållare är Magdalena Jonsson, antikvarie, Kalmar läns museum och så här säger hon om vad hon kommer ta upp.

Jag kommer att berätta om hur de tre stora folkrörelserna i slutet av 1800-talet – väckelserörelsen, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen – uppstod, växte fram och etablerade sig i Emmaboda kommun och framförallt i Boda.

Mycket hände i samhället under 1800-talet. En viktig del av det var att många av de tankar och idéer som fötts under 1700-talet tog fastare form och nådde vanligt folk. Människor krävde att få tänka friare och tolka världen omkring sig. Man accepterade inte längre att kyrkan eller staten skulle ha monopol på individens tankar. Det tydligaste exemplet på det är väckelserörelsen.

Nykterhetsrörelsen var i allra högsta grad ett resultat av en social situation som blivit ohållbar. Befolkningen höll, inte minst här i Sverige, på att bokstavligen supa ihjäl sig. Arbetarrörelsen var också ett sätt att möta usla sociala förhållanden. Jag kommer att berätta en del om de organisationer som samlade just glasarbetarna. Jag kommer också prata lite om hur de här folkrörelserna också blev folkbildare. Genom sin verksamhet undervisade de människor i hur demokrati fungerar.


Jag är en riktig föreningsmänniska och vet hur mycket vi har att tacka dessa föregångare som verkade innan oss. Det som vi i dag tycker är självklart är inte något som fallit ner på himlen utan det är något som verkligen våra föregångare fått kämpa sig till. Kl 14.00 på lördag börjar föredraget och det är något jag ser fram emot att få lyssna.

Inga kommentarer: