fredag, november 30, 2012

Is på Merkurius

Nu har Nasa hittar vatten på Merkurius, den planet som är närmast solen. Det är en häpnadsväckande upptäckt som förvånar astronomer. Planetens närhet till solen gör att temperaturen på ytan varierar kraftigt. Yttemperaturen varierar mellan –173 grader Celsius i botten av kratrarna vid polerna och +427 grader Celsius på de varmaste ställena på solsidan.Merkurius yta är mycket lik jordens måne, och uppvisar vidsträckta havsliknande slätter och stora mängder kratrar, vilket tyder på att den har varit geologiskt inaktiv i miljarder år. Planeten har ingen atmosfär att tala om.

Man vet relativt lite om Merkurius. Mycket av informationen om planeten samlades in av den första rymdsonden som varit i närheten, Mariner 10 (1974–1976). Den 14 januari 2008 passerade dock den betydligt mer avancerade sonden MESSENGER planeten. Ytterligare två passager har gjorts. Den 18 mars 2011 lade sig MESSENGER i bana runt planeten och den 4 april påbörjade sonden officiellt att samla in data.

Det är rymdfarkosten Messenger som hittat is i kratrar på planeten, skriver Nasa på sin sajt. Isfickorna är belägna vid polerna, som på grund av Merkurius nästintill obefintliga lutning alltid ligger i skugga.


Foto: Massenger
Det är Messengers neutron-spektroskop som uppmätt höga vätenivåer i decimetertjocka lager både på och under planetens yta. Väteinnehållet överensstämmer med nästan helt rent isvatten. I över 20 år har astronomerna diskuterat om det finns vatten vid skuggpolerna på planeten närmast solen och Messenger har nu otvetydigt bekräftat detta.

Enligt den amerikanska rymdstyrelsen kommer vattnet med största sannolikhet från kometer och asteroider och det är något som man tror förde med sig vatten till jorden en gång i begynnelsen. Upptäckten innebär att vi nu kan sortera in Merkurius i samma vattenskara som Mars, månen och en del månar i yttre delen av vårt solsystem.

Fakta
Diameter: 4870 km
Massa: 0,06
Volym: 0,054
Täthet: 5,43
Gravitation vid ytan: 0,38 g
Medeltemperatur: 179 grader C
Rotationstid runt egen axel (dygnslängd): 58,68 dygn
Omloppstid runt solen: 87,97 dygn
Medeldistans från solen: 57,91 miljoner km
Medelhastighet runt solen: 47,88 km/s
Axelns lutning: 0 grader
Månar: 0

Merurius har en tunn atmosfär bestående av.
42% syre
29% sodium
22% väte
6% helium

Uppbyggnad
Kärna - järn
Mantel - kiselhaltig sten
Skorpa - kiselhaltig sten


Inga kommentarer: