lördag, oktober 15, 2011

Sjukförsäkringen får inte blunda för kvinnors sjukdomar

I går rapporterades att de nya hårdare reglerna för att få sjukersättning (förtidspension) verkar missgynna kvinnor. Tidigare var det många fler kvinnor än män som fick sjukersättning, men nu är det mer jämnt fördelat.

Vänsterpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor Wiwi-Anne Johansson kommenterar:

– Det finns tyvärr ingen anledning att tro att kvinnor har blivit friskare. Snarare är det så att de nya reglerna tar mindre hänsyn till att kvinnor ofta har andra symtom och sjukdomar än män. Diffusa symptom som värk, utmattningsdepressioner på grund av stress i underbemannade arbetsmiljöer är vanligare hos kvinnor, ofta inom vård- och omsorgsyrken, och måste tas på lika stort allvar som andra sjukdomar.

– Sjukförsäkringen måste precis som all annan politik utformas utifrån en ordentlig könsanalys. Kvinnors sjukdomar ska väga lika tungt som mäns och inte sorteras undan för att de till exempel anses diffusa.

– Tillsammans med Mexiko har Sverige de hårdaste reglerna för sjukersättning av alla OECD-länder. Sjukersättningen ska vara det allra sista alternativet, men den kommer alltid att behövas för vissa personer. Det behövs ett rimligare tidsperspektiv i kriterierna för att få sjukersättning.

Inga kommentarer: