torsdag, maj 01, 2008

Vårdförbundets ordförande talade i Stockholm

En stor händelse inträffade i Stockholm när vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund första maj talade när Vänsterpartiet arrangerade sitt första maj möte i Stockholm. Som de allra flesta vet genomför nu vårdförbundet och dess medlemmar en strejk för högre löner. Vi i vänsterpartiet har varit tydliga i vårt stöd för deras strejk och därför är Anna-Karin Eklunds tal i Stockholm ett stort erkännande för att vänsterpartiet tagit ställning för sjuksköterskornas lönekrav.

Hon lär bli kritiserad från vissa håll för att hon valde att tala för oss i Stockholm, Den inrikespolitiska kommentatorn K-G Bergström har redan kallat detta för en dundertabbe och att vårdförbundet riskerar att förlora allmänhetens stöd för sin strejk för att hon identifierar sig med "farliga" vänsterpartiet. Detta uttalande från K-G Bergström drar ett löjeväckande skimmer över honom själv eftersom stödet knappast minskar för att hon framför vårdförbundets ställningstagande och krav från en talarstol som är vänsterpartistisk på första maj. Jag tror nog att allmänheten är klokare än vad K-G Bergström ger sken av.


Men det är ändå väldigt modigt gjort av Anna-Karin Eklund att genomföra sitt tal.

Hennes tal kan ni läsa här:
Anna-Karin Eklunds första Majtal

1 kommentar:

tomasrj sa...

Jo, jag reagerade också på KG Bergströms kommentar om "dundertabbe". Kul att Vårdförbundets ordförande ville tala hos vänsterpartiet.

Sossarna sitter i en rävsax eftersom man är den arbetsgivare som sänkt reallönerna till offentligt anställda och urholkat tryggheten. Att samtidigt försöka försvara arbetarnas rätt blir patetiskt och det är märkligt att facket ställer upp på det.

Jag reagerade också på reportaget i Rapport. En ung demonstrant tyckte att det var kul att vårdförbundets ordförande var där och talade eftersom hon tillhör "vänsterrörelsen". Sedan gick reportern till ordföranden och frågade henne hur hon upplevde det att demonstranter tror att hon är "vänsterpartist". Det är stor skillnad mellan dessa båda termer.