fredag, oktober 31, 2014

Främling lånar hus

Vissefjärda teatergrupp satte i år upp pjäsen En främling i lånar hus, en historia av Vilhelm Mobergs som handlar om bonden Linus som gifter sig med den 20 år yngre pigan. Hennes mor Tilda får också flytta in på gården, och allt är till synes frid och fröjd, tills en kväll då en främling knackar på och vill låna hus över natten. Händelsen utspelas dagarna innan Jul, ute smäller kölden i gärdsgårdsstakarna, men inne i köket i Eskebäck sprakar det hemtrevligt i kokspisen.
Värmen kan ändå inte nå fram till matmor Ninas hjärta. I kväll fick jag äran att se föreställningen. 












Matmor Nina spelad av Jenny Carlström har det bra i sitt äktenskap med Linus men ändå är hon olycklig. Mor Tilda spelad av Ann-Kristin Elgan försöker tala sin dotter till rätta.
En främling kommer på besök denna kulna stormiga vinterkvällen. Viktor heter han och spelas av Jan Nylander. Ninas känslor tinas upp i samma ögonblick
Mor Tilda anar oråd 
Ninas äldre make Linus kommer hem från sitt dagsverke i skogen. Han spelas av Donald Hummel
Att få av hårtsittande stövlar är inte det lättaste

Efter att ha arbetat för Linus i två veckor så anar Linus att känslor har väckts mellan främlingen Viktor och Nina och därför har han beslutat att att Viktor får sluta på gården. Detta blir naturligtvis inga nyheter som tas väl emot av dom unga.
Hur stark är kärleken? Kan man bryta en trygg och fast tillvaro men utan förälskelse mot kärleken men en oviss och fattig tillvaro med mycket spott och spe. Det är inte ett lätt val och det är de som de båda förälskade unga diskuterar i den scen. 
Mor Tilda vill ha med ett ord i leken 
Viktor blir inte glad av Ninas beslut.
Det blir inte Nina heller, för henne är valet väldigt svårt.
Slutscenen. Jag tyckte om pjäsen och skådespelarnas insats. Föreställningen framfördes i högt tempo och berörde kärleken svåra val som vi människor ibland ställs inför.

Inga kommentarer: