onsdag, oktober 29, 2014

Möjlig planeringsstart av Norrbotniabanan redan 2015

EU har erbjudit sig att medfinansiera bygget av Norrbotniabanan vilket betyder att planeringsstarten kan bli redan sommaren 2015. Men detta kräver att regeringen ställer sig bakom ansökan till EU om medfinansiering. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill nu ha besked från statsrådet Anna Johansson, i en interpellation.

– Norrbotniabanan är en avgörande investering för utvecklingen av övre Norrland. En kustjärnväg mellan Umeå och Luleå har stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen, industriproduktionen och möjligheterna att minska utsläppen av växthusgaser från transporter. Därför vill jag nu ha svar på om regeringen ställer sig bakom ansökan, så att planeringsstarten kan bli redan till sommaren, säger partiledare Jonas Sjöstedt.

I statsbudgeten enades regeringen och Vänsterpartiet om att Norrbotniabanan ska byggas. Banan ska bli en del av nästkommande infrastrukturplan och byggstart ska ske. Tanken med EU:s medfinansiering är att medlemsstaterna ska kunna tidigarelägga projekt som pekats ut som strategiska av EU, men som ännu inte finns finansierade i medlemsstaten. EU kan finansiera upp till 50 procent av kostnaden för planering och 30 procent av byggnationen. Bygget ska då vara färdigt 2030.

Inga kommentarer: