onsdag, maj 07, 2014

Välfärd, feminism och arbetsrätt i fokus för Jonas Sjöstedt i partiledardebatten

I dagens partiledardebatt i riksdagen om EU-valet betonade Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt betydelsen av att rösta den 25 maj för att stoppa högerns politik som räddar banker men låter vanligt folk leva i fattigdom.

- Valet till Europaparlamentet står mellan vänster och höger. Både här hemma i Sverige och ute i Europa har högerpolitiken lett till ökade klyftor mellan fattiga och rika. Kvinnors rättigheter motarbetas och jämställdheten minskar. Välfärden privatiseras och monteras ner. Vänsterpartiet står för en annan politik, en politik som ökar jämlikheten, säger Jonas Sjöstedt.

I sitt anförande lyfte Jonas Sjöstedt hur EU:s och alliansregeringens politik bidrar till att utländska arbetare utnyttjas på svensk arbetsmarknad.

- Fredrik Reinfeldt vill ha regler som gör att en arbetare från Warszawa får sämre villkor än en arbetare från Varberg. Vi vill att alla som arbetar i Sverige ska omfattas av svenska kollektivavtal. Ingen ska behöva arbeta för minimala löner och med usla arbetsvillkor, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet viktigaste valfråga, vinsterna i välfärden, hör också ihop med EU-politiken. Vänsterpartiet säger nej till ett frihandelsavtal mellan EU och USA som innebär att storföretag kan stämma Sverige om vi fattar beslut om att ta bort vinsterna i välfärden.

- Storföretagen ska inte kunna ställa sig över demokratiskt fattade beslut. Vi vill istället öka inflytandet över välfärden och se till att vi får vård, skola och omsorg att lita på, säger Jonas Sjöstedt.

Inga kommentarer: