torsdag, april 24, 2014

Rätt till heltid – självklart krav för rödgrön regering

Visstidsanställda och timanställda inom äldreomsorgen ökar alarmerande. De tjänar också avsevärt mindre än tillsvidareanställda och har sämre möjligheter till utveckling i yrket. Det visar en ny undersökning från fackförbundet Kommunal som kräver att visstidsanställningarna ska begränsas.

- Det är hög tid att lagstifta om rätt till heltid, med deltid som möjlighet. Vänsterpartiet anser att detta borde vara ett självklart krav för en kommande rödgrön regering, säger Eva Olofsson, Vänsterpartiets äldreomsorgspolitiska talesperson.

Antalet visstidsanställda inom kommunal sektor har ökat fem procentenheter och är nu 156 000. De flesta av dem jobbar inom äldrevården. Sverige har också nyligen fått kritik från EU för den bristfälliga hanteringen av visstidsanställningar.
- Skall äldreomsorgen kunna rekrytera och behålla personal krävs självklart rätt till heltid och begränsning av osäkra timanställningar, det är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna. Det är helt orimligt att utnyttja kvinnor på detta sätt. Personalen i äldreomsorgen måste kunna leva på sin lön, säger Eva Olofsson.


Visstidsanställningarna innebär en stor otrygghet, både för personalen och för brukarna.
- Det skall inte komma en massa olika personer till äldre människor som behöver hjälp. Tryggheten att veta att den som kommer känner mig och hur jag vill ha det är avgörande för en bra äldreomsorg. Då krävs det rätt till heltid och begränsning av osäkra timanställningar. Att lagstifta om detta har Vänsterpartiet drivit i flera år. Vi utgår ifrån att en rödgrön regering snabbt tar tag i frågan, säger Eva Olofsson.

Inga kommentarer: