tisdag, oktober 16, 2012

Sverige kan göra mer för klimatet

De svenska utsläppen minskade med sex procent jämfört med i fjol enligt utsläppsstatistiken som offentliggjordes av Naturvårdsverket idag. Men siffrorna i fjol var väldigt höga. Minskningen var därför väntad, men inte så stor som Vänsterpartiet hade hoppas på.

– Sverige kan göra mer för klimatet. Vi borde minska våra utsläpp mer. Jag är särskilt bekymrad över att transportsektorns skenande utsläpp. Vi behöver satsa mer på järnvägen och kollektivtrafiken. Lastbilstransporterna och flyget måste ta klimatansvar. Därför föreslår vi en kilometerskatt på lastbilstransporterna och en flygskatt på inrikesflyget. Intäkterna ska gå till hållbara transporter, säger Sjöstedt.

I Naturvårdsverkets statistik har inte utsläppen från svenskarnas konsumtion samt utrikesresor räknats med. Skulle de ha varit bokförda skulle utsläppen ha varit minst 50 procent högre än rapporterat.

– Utsläppen från vår konsumtion måste räknas med i utsläppsstatistiken. Idag förlägger vi en stor del av våra utsläpp i utvecklingsländer. Det måste synliggöras och vi måste hitta metoder för att minska även de utsläppen, fortsätter Sjöstedt.

– Regeringen finansierar sänkt bolagsskatt för banker och storföretag med fortsatta nedskärningar på klimatarbetet. Det är oacceptabelt. Vi föreslår ett klimatprogram för våra kommuner och landsting, ökade satsningar på kollektivtrafiken, en målsättning om 100 procent förnybar energiproduktion och satsningar på hållbar konsumtion. På tre år lägger vi över 40 miljarder kronor på klimatarbetet, säger Sjöstedt.

Inga kommentarer: