onsdag, oktober 31, 2012

Ljusstark komet väntas bli synlig om ett år

En komet som kan komma att lysa starkare än månen väntas bli synlig från jorden nästa år. Om den lever upp till förväntningarna kan det bli en av de starkast lysande hittills. I dagsläget kan man knappt se kometen ”2012 S1” ens med en kraftfull kikare.

Den uppskattningsvis runt tre kilometer tjocka himlakroppen beräknas trots allt nu vara nästan 1.000 miljoner kilometer från jorden. Kometen 2012 S1 eller komet ISON som den också kallas upptäcktes den 21 september 2012 av Vitali Nevski i Vitryssland och Artyom Novichonok i Kislovodsk, Ryssland. Novichonoks observationer ingår i kartläggningsprojektet ISON, därav kometens namn. Den fastnade även på tidigare tagna bilder från en himmelskartläggning gjord av observatoriet på Mount Lemmon i USA. Mount Lemmon Survey har den på bild sedan 28 december 2011.

Men lagom till månaderna kring årsskiftet mellan 2013 och 2014 kan den komma att bli ett spektakulärt himlafenomen även med blotta ögat. Kometen kommer att synas särskilt bra för alla som bor på det norra halvklotet. Men kometer är oberäkneliga så vi får ge oss till tåls några månader innan vi vet hur den utvecklas. Men blir det som förväntat så kommer bli en spektakulär upplevelse om ett år.

Den senaste starkast lysande kometen på norra halvklotet
Hale-bop. 1997.  Bilden tagen av en okänd fotograf
sedd från Istrien i Kroatien den 29 mars 1997.
 Den syntes väldigt väl även i Sverige under många månader.

Inga kommentarer: