måndag, oktober 01, 2012

Miljardsatsning ger 6000 fler lärare

Vänsterpartiet presenterar idag en miljardsatsning på ökad lärartäthet. Satsningen finns med i partiets kommande budget.

Jonas Sjöstedt kommenterar satsningen:

- En satsning som ger 6000 fler lärare skulle göra att fler elever klarade målen och att skolan blev mer likvärdig. Regeringen prioriterar sänkt skatt för de stora bolagen, vi väljer att prioritera skolan.

Satsningen på lärartäthet innebär 1 miljard kronor 2013, 2 miljarder 2014 och 3 miljarder 2015 i riktade statsbidrag till personalförstärkningar inom grundskolan. Medlen får endast användas för att anställa utbildade lärare. Därutöver satsas 1 miljard kronor per år till de skolor som har de största behoven, vilka kan använda medlen både till att anställa lärare och till andra typer av stöd som förbättrar elevernas möjligheter att nå kunskapskraven.

- De senaste decenniernas skolreformer har fört oss allt längre bort från målet en likvärdig skola. Kunskapsskillnader och segregation har ökat och allt för många lämna skolan utan fullständiga betyg. Därför satsar vi en särskild miljard till de skolor som har de största behoven, säger Jonas Sjöstedt.

Inga kommentarer: