tisdag, juli 31, 2012

Stockholms Stadshus

Stockholms stadshus är beläget på den gamla eldkvarnstomten vid Hantverkargatan på Kungsholmen i centrala Stockholm. Stockholms stadsfullmäktige beslöt 1908 att låta uppföra ett kommunalhus på denna tomt mot Mälaren och arkitekt Ragnar Östberg fick uppdraget att rita huset. Det dröjde 25 år att fullborda det nya stadshuset som invigdes på midsommaraftonen den 23 juni 1923, på 400-årsdagen efter det att Gustav Vasa blev kung i Sverige. Byggnaden är påverkat av italienska palats, som Dogepalatset och Markuskyrkans kampanil i Venedig. Stockholms stadshus räknas till ett av Sveriges främsta byggnadsverk i den nationalromantiska stilen.

Stockholms stadshus är säte för Stockholms kommuns förvaltning och ledning; det är här Stockholms kommunfullmäktige sammanträder och borgarråden arbetar. Stockholms stadshus är troligen Sveriges mest kända byggnad, inte minst tack vare dess användning som inramning för de årligen återkommande Nobelfestligheterna
.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Farfar var plåtslagare och lär ha jobbat med det ursprungliga taket på Stadshuset.

Antar att du stod på Monteliusterassen och tog bilden. Dessvärre visar den på det stadsbyggnadselände som uppstod när man smällde upp 'Stockholm Water Front' bakom Stadshuset. Stadshuset i sig är jättestort, men genom att bygga ett ännu större hus bakom har man lyckats få 'Mälardrottningen' att krympa! Arkitekten hävdade att politikerna nog inte förstod hur stort det skulle bli - vete fasen om jag sväljer den förklaringen.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för kommentaren Björn. Spännande att din farfar var med och byggde Stadshuset. Säga vad man vill om den men pampig är den och värdig en stad som Stockholm.