torsdag, juli 05, 2012

Idylliska Kristianopel

Kristianopel är en liten by i nordöstra Blekinge. Byn är belägen på en halvö och Du kommer till havet oavsett i vilken riktning Du går. Runtom delar av halvön kan Du också ta en promenad på ringmuren. Genom Kristianopel går Storgatan i nord-sydlig riktning. Den kantas av rosor och hus från gamla tider. Där Storgatan slutar reser sig Kristianopels kyrka och Du kan svänga av mot hamnen, som sommartid tar emot båtar från kompassens alla riktningar.

Kristianopel är inte bara en historisk stad med sevärdheter och anor från 1600-talet. Här sjuder det av verksamhet och företagandei alla hörn - hantverkare, små butiker och besöksträdgårdar lockar till många besök och små "shopping rundor".

Den vackra storgatan i Kristianopel
Hamnplanen sjuder av skönhet med sina små handelsbodar

Kristianopel är populär bland båtfolket.

Man påminns ofta om att den lilla idyllen vi i dag har inte alltid varit en fredlig plats. I början av 1600-talet tillhörde Blekinge och Kristianopel Danmark. Den danske kungen, Christian IV, lät bygga Kristianopel som en befästningsstad mot Sverige och Kalmar och reste därmed en upp till nio meter hög försvarsmur runtom staden. Kristianopel stod klar år 1606, som blev Nordens första renässansstad.
Rosbuskar finns överallt och ger Kristianopel sin idylliska prägel


Bygget av Kristianopels nuvarande kyrka påbörjades 1618 med stöd av den danske kungen. Kyrkan togs i bruk 1624 och tilldelades namnet Helig Trefaldighets kyrka. Kristianopels kyrka är byggd i vacker nordisk renässansstil med trappgavelstorn samt långhus med korsarmar. Långhuset med de snedvinkliga gavlarna i öster och väster beror på att dessa en gång följt sträckningen av stadens gator utanför, utan att ge avkall på kyrkans orientering i öster - väster. Kyrkan är idag den enda byggnad som finns från tiden då Kristianopel var stad.
Kristianopel sedd från den norra muren.

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Kristianopel är verkligen en idyll. Helt okänd för mig till förra sommaren. Roligt att fler bloggar om orten.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Kyrksyster för kommentar. Ja här finns allt man kan begära av livet:)