Jag vet inte om folkpartiets skolpolitiske talesman Jan Björklund är anställd hos media eller inte, troligtvis inte. Men det är märkligt att så fort de handlar om skolfrågor så dröjer de inte många sekunder förrän Jan Björklund kommenterar förslaget. Hela tiden syns han i bild eller hörs han på radio och vad har han för budskap? Hårda tag i skolan, sätt press på eleverna. betyg från tidiga skolåldern mm . Jag har inga synpunkter på att han har åsikter det är liksom upp till han eftersom han är skolpolitisikt talesman för alliansen men lite sans och etikett kan man kräva av honom. Det senaste är kritiken mot Vänsterns förslag om att avskaffa läxorna. Det kallar han för kunskapsfientligt och flumpolitik och kastar förslaget i papperskorgen, Men nu har kusinen från alliansen kristdemokraterna lanserat ett förslag på att skolelever ska kunna ta ett sabbatsår och göra nått annat istället och då är han plötsligt ”spontant positiv”. Jag lovar hade vänstern kommit på de förslaget hade de varit även de kunskapsfientligt och flummigt. Det beror tydligen för Jan Björklund varifrån förslagen kommer ifrån.
Vet att många är kritiska till förslaget om slopat läxläsning men då ser de inte sammanhanget mellan stress och andra förslag som vänsterpartiet vill. Skoltrötta elever blir inte mindre skoltrötta av att ha läxor när man kommer hem. Då är de bättre att all kraft sätts in skolan än att man har läxor med sig hem i skolväskan. Jan Björklund säger att de är kunskapsfientligt att inte ha läxor men då underskattar han grovt barns naturliga nyfikenhet och inlärningsförmåga. Jag tycker att det ska stimuleras i skolan att man diskuterar ämnena på lektionerna på ett givande sätt för eleverna som gör de nyfikna på att veta mera. Det är så man lär sig inte genom att man har tvingande läxor med sig hem. Jag är övertygad om att elever inte blir dummare om man tar bort läxorna. Dessutom tycker jag de som kallar kunskapsfientligt att slopa läxorna nästan kan påstås för att de misstror elevernas kunskaps och inlärningsförmåga. Elever är klokare än så
Vårt förslag om avskaffande av läxläsning är en del av vår skolpolitik för att skapa en bra skola för alla. Vi presenterar andra förslag än bara slopande av läxläsningen. Är de kunskapsfientligt att t ex. kräva mer behöriga lärare i skolan, att ge eleverna makt och inflytande, mer öppna skolbibliotek på alla skolor, att skolmiljön både ute och inne ska vara bra i samtliga skolor, att hela vår skolpolitik går ut på att återuppväcka bildningstanken och skapa en likvärdig skola för alla och motverka segregationen. Man måste se allt i sitt sammanhang. Avskaffandet av läxor i sig gör inte skolan bättre men i kombination av andra åtgärder som motverkar stress och hets både på skoltid och fritid kommer att leda till mer harmoniska elever som söker med hjälp av lärare kunskap för livet. Läxor är ingen naturlag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar