fredag, juni 02, 2006

Partier och dess färger

Färgkombinationer och politik hör ihop. Alla politiska partier har någon färg eller färgkombination beroende på dess historia och ideologiska hemvist. Färgerna har oftast gamla anor och är en del av partihistorien. Här kommer en lista över alla färgkombinationer och dess partier.

1. RÖD- Socailsmens och kommunismens färg. Den har anor som skall ha sitt ursprung i det turbulenta och revolutionsbenägna Frankrike på slutet av 1700- och större delen av 1800-talet. Tidigt såg man röda flaggor i arbetarklassens kamp för allmän röst och demokrati. För att skilja på socialsim och kommunism brukar man i allmänhet har en ljusare röd färgtoning för socialism och mörkare rött för kommunism.

I Sverige företrädds socialismen och dess färger av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund Ung Vänster och SSU= Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund. Kommunismens företräds av b la. Kommunistiska Partiet som är marxist-leninister med dess ungdomsförbund RKU= Revolutionär Kommunistisk Ungdom och Socialistiska partiet som är trotskister och dess ungdomsorganisation Ungsocialisterna

RÖDSVART- Syndikalismens färg som har en tudelad flagga i rött och svart. De företrädds i Sverige av SAC= Sveriges Arbetares Centralorganisation och dess fristående ungdomsförbund SUF= Syndikalistiska Ungdomsförbundet

SVART- Anarkisterna använder sig av helsvarta fanor när de är ute och demonstrerar. Finns inga partier som är anarkistiska men det finns en tidning Brand som bekänner sig till Anarkismen. Fascismens färg är även den svart eftersom de fascister i Italien innan kriget klädde sig i svarta skjortor. I Sverige finns som tur är inga fascistiska partier men innan andra världskriget kriget fanns Den Nysvenska rörelsen som betecknades sig som fascistiskt, men de blev utkonkurrerade av den framväxande Nazismen.

BLÅ- Konservatismen företräds av den blåa färgen och liksom när de gäller den röda färgen finns de olika nyanser.
Mörkblå kännetecknar starkt konservatism medan socialkonservatism har mer ljusblå färger. I Sverige företrädds de av Moderaterna även om moderaterna i dag mer bekänner till liberal konservatismen och MUF= Moderata ungdomsförbundet. Blått använder sig även de borgerliga partierna Kristdemokraterna och krisdemokratisk ungdom (KDU) och folkpartiet. När de gäller Kristdemokraterna hamnar man här bland de konservativa även om de säger sig ha en egen ideologi men den bygger på konservativa idéer.

GUL- Liberalismen använder sig av den gula färgen i vissa länder, dock inte i Sverige där folkpartiet och dess ungdomsförbund LUF= Liberala ungdomsförbundet har blåa färgen som sin. Den gamla partiet Ny demokrati som uppstod på 1990-talet hade gul färg som sin kännetecken.

ORANGE - I Irland har unionisterna och de protestantiska rörelserna som vill bevara Nordirlands union med Storbritannien den orangea färgen som sin. I Ukraina uppstod den Orangea revolutionen för den nuvarande president Viktor Justjenkos anhängare som blev president i landet efter att sittande president blev avsatt efter påstått valfusk i januari 2005. I Sverige använder de Borgerliga partierna sin kampanj för regeringsskifte i höstens val ”Allians för Sverige” den orangea färgen och dessutom också Junilistan utan att ha något med alliansen att göra.

GRÖN- Miljörörelsens färg som används flitigt att Svenska Miljöpartiet som dessutom har de gröna som efternamn och självklart även Grön Ungdom Miljöpartiets ungdomsförbund. Böndernas politiska rörelse har kantas av gröna flaggor och då blev de naturligt att även Centerpartiet och CUF= Centerns ungdomsförbund tog den gröna färgen till sig. I Irland har den gröna färgen används av katolikerna i kampen mot Storbritannien och Irländarnas mål att införliva Nordirland med den Irländska republiken. Islams färg är grön och de politiska islamska befrielse/Terror grupperna använder sig av grönt, ex Hamas i Palestina.

BRUN- Står för Nationalsocialism pga. att den tyska naziströrelsen SA använde sig av bruna skjortor innan och under andra världskriget. Innan andra världskriget fanns de i Sverige olika partibildningar i denna ideologi. Men som tur var fick de aldrig något genomslag bland väljarna. Efter kriget dog de flesta ut men några levde vidare. I Sverige företrädds de i dag av Nationalsocialistisk front.

ROSA- Olika feminism rörelser har tagit den rosa färgen som sin. I Sverige är Feministisk initiativ det parti som har den rosa färgen i sin politik


VIT- Reaktionärens färg som är en borgerlig färg. Alla krafter som var i motsats till de röda använde vit färg . I inbördeskrigen i Finland och Ryssland i början av 1900-talet stred kontrarevolutionärena och benämnde sig som de vita mot de röda. Monarkin har också bekänningar till den vita färgen. I den franska revolutionen hade de arméer som stred på monarkin sida mot revolutionärena vita symboler och de fortsatte under 1800 talet och framåt.

Inga kommentarer: