onsdag, juni 07, 2006

Inför VM- Grupp G

FRANKRIKE

SCHWEIZ
SYDKOREA

TOGO

VM: s grupp G är en av de lättaste grupperna att tippa om man ser på lagen som ingår i gruppen. Frankrike och Schweiz ser ut att lätt kunna ta sig vidare med Sydkorea som outsider. Togo ser ut att vara helt chanslösa. Men kanske därför de kommer att ske en del skrällar när vi sen summer gruppen senare denna månad men de ska bli mycket till om de ska ske. Men bollen är rund och så även i denna grupp.

FRANKRIKE- Frankrike insats i förra VM 2002 blev minst sagt fiaskoartad. Som reagerande mästare åkte man till Sydkorea och som förlorare åkte man hem efter gruppspelet med en poäng och framför allt noll mål. Det är ett revanschsuget Frankrike som åker till Tyskland för att få upprättelse och det bör man få, åtminstone att ta sig vidare från gruppen som etta. Frankrike inleder den 13 juni mot Schweiz. Målvaktsidan är lite kontroversiellt i Frankrike där både Fabian Barthez från Marseille och Gregory Coupet, Lyon slåss om att bli första målvakt. Backlinjen består bl.a. av William Gallas, Chelsea och Willy Sagnol, Bayern München sen får man inte glömma veteranen och backklippan från Juventus Lilian Thuram som kommer att ge motståndarnas anfallspelare huvudbry. Mittfältet för Frankrike är rutinerad för där spelar en av Frankrikes störste genom tiderna Zinedine Zidane, Real Madrid, han som avgjorde finalen i Frankrike 1998 mot Brasilien. I mittfältet spelar också Claude Makelele från Chelsea och Patrick Vieira, Juventus. Anfallet består av storstjärnan Thierry Henry, Arsenal och den lika stora stjärnan från Juventus David Trezeguet. Skulle någon av dessa två misslyckas, bli skadade eller avstängda kan Frankrike kasta in stjärnskottet Djibril Cisse från Liverpool. Frankrike har som sagt var ett starkt lag på plats i Tyskland och är av favoriterna till slutsegern om allt stämmer för laget. Man har spelat 11 slutspel och vunnit en gång 1998. Fifas världsranking 8.

SCHWEIZ- Alplaget Schweiz bör ta sig vidare från gruppen som grupptvåa. Schweiz bör vinna både mot Sydkorea och Togo och i öppningsmatchen mot Frankrike har man även där alla möjligheter att ta poäng. Laget har utvecklats fysisk genom åren och är väldigt svårspelta och jobbiga att möta och nu är man redo att anta utmaningen i VM. Målvaktsidan är en liten jobbpost då Pascal Zuberbühler, Basel är känd för att varva idioträddningar med en del tavlor, men han är klart sevärd. Övriga backlinjen ser stark ut med Philippe Senderos, Arsenal som största stjärnan. Andra försvarare att hålla ett öga på är lagkamraten Johan Djourou, Arsenal och Christoph Spycher, Eintracht Frankfurt. På mittfältet huserar b la. Johann Vogel, Milan, Raphael Wicky, Hamburg och den ettrige Tranquillo Barnetta, Bayer Leverkusen, där de får till uppgift att servera anfallarna smörpassningar samtidigt de ska hindra kontringar mot sig. Anfallet har Schweiz största stjärna Alex Frei, Rennes som ska göra de framåt för schweizarna tillsammans med den unge Johan Vonlanthen, Breda. Schweiz har spelat sju VM turnerningar, den senaste 1994. Man har nått kvartsfinalen tre gånger 1934, 1938, 1954 och chansen finns för en upprepning i detta VM. Fifas Världsranking 35

SYDKOREA- En av de två värdnationerna i förra VM och vilken succé det blev för laget då man skrällde och kom på en fin fjärde plats. Då hade man hjälp av en fanatisk hemmapublik och de har man inte på samma sätt denna gång. Sydkorea inleder mot Togo den 13 juni. I mål har man Lee Woon-Jae, Suwon som gör sitt tredje slutspel och skänker stor rutin i försvaret.
Lee Young-Pyo, Tottenham är den stora stjärnan på backsidan och med spel i premier League i bagaget. Rutin tillför också Choi Jin-Cheul, Chonbuk. Man har ett ungt framtidslöfte i Kim Jin-Kyu, Jubilo Iwata, som man tror mycket på i Sydkorea. På mittfället spelar en av de stora i Sydkorea nämligen Park Ji-Sung, Manchester United som är stor ikon i hemlandet. En annan viktig spelare är Kim Do-Heon, Seongnam Ilhwa som är offensivt skicklig. I anfallet spelar den andra storstjärnan Ahn Jung-Hwan, Duisburg tillsammans med jättelöftet Park Chu-Young, Seoul som är en publikfavorit i hemlandet. Som sagt tror jag inte att Sydkorea denna gång kommer avancera till åttondelsfinal men visst kan man överraska igen om man spelar med samma stora självförtroende som 2002. Sydkorea har spelat 6 VM turneringar och har en fjärde plats som bäst 2002. Fifas världsranking: 29

4. TOGO- Togo gör VM debut i detta års VM och allt annat än en sista plats i gruppen vore en skräll. Men afrikansk entusiasm kanske kan få stora elefanter som Frankrike, precis som Senegal gjorde 2002 mot just Frankrike eller Schweiz på fall. Men de ska mycket till och öppningsmatchen mot Sydkorea den 13 juni måste vinnas annars är det helt kört. Målvakterna måste överträffa sig själva i turneringen och backlinjen som t ex. Eric Akoto från Admira Wacker och Karim Guede, Hamburg måste hjälpa sin målvakt. Mittfältet har inga framträdande spelare i laget men ett bra VM kan ge andra sorters kontrakt efter turneringen för Togos spelare. En som har lyckats redan är Sheyi Emmanuel Adebayor, Arsenal. Han är en storstjärna i Togo och en förebild för många av spelarna. Abdel-Kader Cougbadja från Guingamp kommer förmodligen tillsammans med superstjärnan starta på topp för Togo. Fifas världsranking 61.

MATCHER GRUPP G

060612 kl 1500 SYDKOREA- TOGO, Waldstadion, Frankfurf
060612 kl 1800 FRANKRIKE- SCHWEIZ, Gottleib-Daimler stadion, Stuttgart

060618 kl 2100 FRANKRIKE- SYDKOREA, Zentralstadion, Liepzig
060619 kl 1500 TOGO- SCHWEIZ, Westfallen stadion, Dortmund

060623 kl 2100 TOGO- FRANKRIKE, ReinEnergie Stadion, Köln
060623 kl2100 SCHWEIZ- SYDKOREA, AWD Arena, Hannover

Inga kommentarer: