lördag, januari 16, 2016

Wengens störtlopp

Lauberhornrennen är en alpin skidtävling i Wengen i Berns kanton i Schweiz.

Lauberhornrennen är en alpin störtloppstävling som körs i mitten av januari varje år sedan 1930. I eftermiddag kl 12:30 är det dags för årets lopp. Loppet har av olika anledningar fått ställas in några gånger sedan starten. På senare år körs också en kombinationstävling med slalom i anslutning till störtloppet. Men det är det separata störtloppet som avgörs på Lördagen som är det riktiga Lauberhornrennen. Tillsammans med störtloppen i Kitzbühel (Hahnenkammrennen) och i Bormio anses Lauberhornrennen vara det svåraste störtloppet i hela världscupen. Enligt SVT:s experter skulle sannolikt inte tävlingen godkänts idag om den varit ny på programmet på grund av alla smala passager och snäva säkerhetsmarginaler. Men tävlingen körs eftersom den är mycket traditionsrik.

Det första Lauberhornrennen kördes 1930 och vanns av schweizaren Christian Rubi med L.F.W. Jackson, Storbritannien och Bill Bracken, Storbritannien på andra respektive tredje plats.

Starten för loppet ligger 2 315 meter över havet och målet på 1 290 meter över havet. Banan är cirka 4 455 meter lång med en maximal lutning om 42 grader. Snabbaste tiden genom tiderna sattes 1997 av Kristian Ghedina: 2.24,23.


Den 19 januari 2013 satte Johan Clarey fartrekord med 161,9 km/h, den högsta uppmätta hastigheten för störtlopp

Inga kommentarer: