torsdag, januari 07, 2016

Rekordkylan fortsätter och mer snökaos väntar

Säsongens lägsta temperatur är här, Vid 20.30-tiden konstaterade SMHI att det uppmättes minus 40,6 grader i både Naimakka och Vittangi.  Dessutom har SMHI utfärdat en klass 1-varning i de södra delarna av Sverige där mycket snö fallit.
Och på fredag väntas ännu en snösmocka dra in över landet.

Det är östliga vindar med kalluft från Ryssland som blåser in över Sverige och orsakar det kyliga vädret. Under onsdagen uppmättas hela –39,9 minusgrader i Karesuando i Kiruna och därmed ändrades tisdagens rekordsiffra över den lägsta temperaturen som uppmätts i vinter under onsdags eftermiddagen. Men det väntas bli ännu kallare framöver. Redan kl 22:00 slogs köldrekordet då 
Naimakka hade 42 minusgrader.


- Det finns en stor risk att temperaturen natten till torsdag kan komma att klättra ned till –40 grader på flera ställen, säger meteorologen Alexandra Ohlsson på SMHI.
Och redan klockan 19 var en ny bottennotering på termometerns uppmätt – minus 40,5 grader i Naimakka nära finska gränsen, enligt Sveriges Radio Norrbotten. Säsongens hittills kallaste.

I just Norrbotten har den stränga kylan under onsdagen också påverkat tågtrafiken i inlandet genom inställda tåg och förseningar rapporterar Trafikverket

Inga kommentarer: