torsdag, oktober 29, 2015

Halloween-asteroid på väg mot jorden

Den 31 oktober dyker Halloween-asteroiden upp på himlen. Den kommer att passera jorden nära och i hög hastighet. Men någon fara för jorden är det inte.

Om forskarna på Nasa säger ”nära” så betyder det fortfarande betryggande 50 000 mils avstånd men inte längre bort än att inte vem som helst med ett teleskop kan se den.
Asteroiden som helt prosaiskt heter 2015 TB145 är 2,5 kilometer lång och som allra närmast jorden kommer den att vara kvart över fyra på morgonen den 31 oktober.
Nasa upptäckte asteroiden för bara två veckor sedan, vilket är att betrakta som en ren överraskning. Det är också det närmaste en känd asteroid kommer att vara jorden fram till augusti 2027.

I augusti i år var Nasa tvungen att gå ut och dementera ihärdiga rykten om en asteroid som skulle vara på väg att krocka med jorden.
– Det finns ingen asteroid som kommer att påverka jorden på något sätt inom överskådlig framtid, skrev Paul Chodas, chef för Nasas jordnära objektobservationer då, skriver Daily Mail.

– Alla kända, potentiellt farliga asteroider har mindre än 0,01 procents chans att påverka jorden under de närmaste 100 åren.

Inga kommentarer: