onsdag, oktober 21, 2015

I dag landar Martin McFly i vår tid

När Marty McFly, som spelas av Michael J. Fox, gjorde sina tidsresor i "Tillbaka till Framtiden II" så var det i en DeLorean DMC-12, en ombyggd bil som gick på plutonium. Tillbaka till framtiden del II, (engelska Back to the future Part II), är en amerikansk science fiction-komedi-äventyr från 1989 i regi av Robert Zemeckis med Michael J. Fox, Christopher Lloyd och Lea Thompson i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 22 december 1989.

















Marty McFly och Emmet Brown gör en resa till framtiden för att hindra Martys och Jennifers framtida son från att göra ett stort misstag. Han landade den 21 oktober 2015, alltså idag. De lyckas med uppdraget, men kommer hem och märker att ingenting är sig likt. Det visar sig att framtidens Biff Tannen (Thomas F. Wilson) har lånat tidsmaskinen och åkt tillbaka i tiden för att lämna en bok innehållande idrottsresultat till sitt unga jag. Denna har sedan den unga Biff använt för att skapa sig en stor rikedom.

Nu måste Marty återigen resa tillbaka till 1955, hindra Biff från framtiden att lämna boken till den unge Biff och dessutom undvika att träffa på sig själv innan han kan åka tillbaka till framtiden..

I filmen från 1989 gavs en bild av 2015 som inte helt överensstämmer med verkligheten. Här är fem saker från filmen som inte slog in, men som fortfarande står högt på önskelistan.

1. Självknytande skor

När Marty McFly behöver nya kläder för att passa in i framtidens klädstil blir det självknytande skor från Nike.



Enligt företaget så pågår utvecklingen av självknytande skor, men de finns ännu inte på marknaden

2. Flygande bilar och skateboardar

Nej, vi har inte flygande bilar 2015. Däremot testkör Google självkörande bilar och det ryktas om att konkurrenten Apple också är på väg att lansera en bil. Men trots att det under flera år ryktats om en "hoverboard" - en flygande skateboard - så är det fortfarande den traditionella brädan på hjul som gäller på gatorna. Men det kan snart komma att ändras inom en snar framtid.



3. Självtorkande kläder

När Marty McFly upptäcker att Hoverboarden inte klarar att flyga över vatten hamnar han i plurret. Som tur är har hans jacka en inbyggd hår- och klädtork. Inte illa.



4. Robotar som går ut med hunden.

Alla hundägare har någon gång tvekat inför uppgiften att gå ut med hunden i regnet. I "Tillbaka till framtiden II" är det problemet löst med en flygande robot som ser till att Fido får den motion som behövs.


















5. Spela Tv-spel utan att använda händerna

År 2015 hamnar Marty McFly hamnar på ett retrokafé, där det finns arkadspel från 1980-talet. Han försöker imponera på två pojkar genom att snabbt skjuta banditer med den till arkadspelet tillhörande pistolen. Pojkarnas reaktion? "Måste man använda händerna? Det är som en bebisleksak." Det närmsta vi har att tillgå 2015 är Kinect till Xbox. Men då får du svinga med händerna i luften.



Däremot så träffar filmen rätt på några punkter. Konstiga glasögon med möjlighet att ta reda på information finns (Google glass), videotelefoni finns i varje mobiltelefon och precis som i filmen används ögonscanning och fingeravtrycksläsare i år.

Men som tur är slog aldrig "dubbelslipsen" igenom:




Inga kommentarer: