måndag, juli 10, 2017

10 juli genom historien

Bahamas firar sin nationaldag i dag.





Dagens Namns: André och Andrea

1086 -Knut den helige, Danmarks kung 1080-86, dödas i Odense

1099 - Kastilianske härföraren El Cid avlider

1296 – Den skotske kungen John Balliol blir avsatt sedan han har visat sig vara inkompetent. Eftersom den skotska tronföljden är oklar och engelsmännen har besegrat skottarna i slaget vid Dunbar den 23 april samma år utropar sig den engelske kungen Edvard I snart till kung av Skottland och förblir så i tio år, innan han blir avsatt 1306.

1553 utnämns 15-åriga Lady Jane Grey till Englands drottning. Hon satt på tronen i nio dagar. I sju månader satt hon därefter fängslad innan hon halshöggs på order av Mary I Tudor, för eftervärlden även känd som Bloody Mary.

1609- Katolska ligan bildas

1877 – Stockholms och även Sveriges första spårväg startar då Stockholms Nya Spårvägs AB sätter sina första hästspårvagnar i trafik

1890 Wyoming blir den 44:e delstaten att ingå i den amerikanska unionen.

1900 registreras
varumärket Husbondens röst (His Master?s Voice) i USA. Logon för skivbolaget Victor Recording, (senare RCA) visar hunden Nipper som tittar in i en grammofontratt.

1907 arrangeras en ballongautomobiltävling i Stockholm. Man tävlar i par och bilistens uppgift är att finna och ta sig till platsen där hans ballongpartner har landat.

1924 Den finländske löparen Paavo Nurmi vinner 1 500 m och 5 000 m med en timmes mellanrum i OS i Paris.

1925 Sovjetunionens officiella nyhetsbyrå TASS börjar sin verksamhet.
I Tennessee i USA inleder man en rättsprocess mot en ung biologilärare, John T Scopes, för att han olovligen ska ha undervisat i Charles Darwins evolutionsteori.

1926 råder värmebölja i New York, 130 000 människor flyr staden och övernattar i det fria på Coney Island. Värmeböljan har krävt hundratals dödsoffer i hela landet, men det är i storstäderna som folk plågas mest. Inte en vindpust tränger ner mellanskyskraporna och asfalten mjuknar.

1932 avlider den amerikanske uppfinnaren (av bland annat rakbladet) och industrimannen King Camp Gillette.

1932 Gislaveds Motorbana invigs

1937 gifter sig skådespelerskan Ingrid Bergman med tandläkaren Aron Petter Lindström i i Stöde Kyrka i Medelpad.

1943 landstiger allierade trupper på Sicilien.

1949 presenteras den första praktiska rektangulära tv:n i USA. Den är 30 gånger 41 centimeter stor och kostar tolv dollar.
Samma dag får Vittorio de Sicas film "Cykeltjuven" första pris vid filmfestivalen i Knocke i Belgien.

1951 Koreakriget: Vapenstilleståndsförhandlingar börjar i den koreanska staden Kaesong.

1957 gör riksbankschefen Per Åsbrink sensation genom att tillsammans med tre socialdemokratiska kollegor i riksbanksfullmäktige höja räntan från fyra till fem procent utan att i förväg underrätta regeringen. Det är den högsta räntehöjningen sedan 1931-32. Följden blir en kris mellan riksbank och regering. Per Åsbrink var förresten den tidigare finansministern Erik Åsbrinks pappa.

1959 gör Cliff Richards "Living Doll" entré på Englandslistan. Den blir en storsäljare och lyckas bara i Storbritannien sälja i över en miljon exemplar.

1960 Första EM- finalen i fotboll spelas. Sovjet vann över Jugoslavien med 2-1

1962 har den första James Bondfilmen urpremiär. Den heter "Dr No" och hennes Majestäts hemliga agent James Bond spelas av den relativt okände skotten Sean Connery

Samma dag börjar försäljningslistan "Kvällstoppen" sändas i radio i samband med starten av P3, melodiradiokanalen. Som signatur väljs "The Stripper" med David Rose.
Och samma dag skickas den första kommunikationssatelliten Telstar upp från Cape Canaveral i Florida.

10 juli 1972 föds Nicke Grozdanovski, vänsterpolitiker och kommunfullmäktigeledamot och Hammarbysupporter i Emmaboda. Han är en riktig föreningsmänniska och sitter med i Johansfors IF styrelse och är ordförande i Åfors Folkets Husförening. Han är både reporeter och chefredaktör för bloggen Socialist och Bajare.

1985 sprängs Greenpeacefartyget Rainbow Warrior i Auckland, Nya Zeeland av franska säkerhetspolisen. Rainbow Warrior var var på väg till Mururoaatollen i Stilla havet för att protestera mot Frankrikes atombombsprov där.

Den 10 juli 1988 grips de två misstänkta finländska ungdomarna för trippelmordet i Åmsele veckan innan på ett tåg i Danmark.

1992 ESA:s rymdsond Giotto passerar Grigg-Skjellerups komet.

1994 Sverige slår Rumänien i en minnesvärd kvartsfinal när fotbolls VM avgjordes i USA. Matchen avgjordes efter en dramatisk straffläggning.

1994 Aleksander Lukasjenko får över 80 procent av rösterna i presidentvalet i Vitryssland och blir landets president.

1996 skickar den amerikanska rymdsonden Galileo ny information om Ganymede, en av Jupiters månar.

1999 USA blir världsmästare i fotboll för damer efter straffläggningseger över Kina.

2011- Efter 168 års utgivning läggs den brittiska tidningen News of the World ner efter en uppmärksammad avlyssningsskandal.

Inga kommentarer: