tisdag, mars 31, 2015

Rådjur

Rådjuren är väldigt små i förhållande till andra hjortdjur. Med en mankhöjd mellan 60-70 cm och vikt på 20-30 kilo tillhör de minsta. Namnet rådjur kommer från fornsvenskans radiur vilket betyder fläckigt djur. Rådjuren är bara fläckiga under sina första veckor, därefter ersätts pälsen med en mer jämn röd- eller gråbrun färg. Spegeln är som för de flesta hjortdjuren vit. Kroppen är långsmal och halsen är förhållandevis lång. Dess öron och ögon är stora och nosen spetsig. Mellan hanen och honan är det en låg könsdimorfism, hanen väger bara något kilo mer än honan och är lite större till växten. Tydligt kännetecken mellan honan och hanen är att hanen bär horn medan honan inte gör det. Utöver det har även hanen en hårtofs vid könsorganet under buken till skillnad från honan som har en fem cm lång brungul hårpensel. Rådjuren har flera doftkörtlar avger doftmarkeringar. Doftkörtlarna finns i pannan, mellan klövarna och på bakbenhasorna.

Rådjuret är idisslare och stöter därmed upp födan och tuggar därefter om den för att hjälpa matsmältningen. Vanlig föda för rådjuren är växter med högt näringsinnehåll och smältbarhet. Det gör att rådjuren enbart äter gräs när det är ont om föda. I övrigt föredrar rådjuren föda som örter och lövträd.

Under parningen, som infaller i juli — augusti, jagar hanen honan i snäva cirklar runt en sten, buske eller liknande. Spåret som uppkommer efter det kallas för älvdans eller häxring. Rådjurens ungar kallas för kid. Kiden växer snabbt och når under sitt första levnadsår en mankhöjd mellan 60-65 cm och vikt på 14-20 kilo. Pälsen är fläckig från födseln men övergår efter några veckor till en enfärgad vuxenpäls. Honan föder i regel 1-3 kid (normalt två) efter en dräktighet på 9-10 månader. Som nyfödda väger kiden mellan 1,5-2,5 kilo och diar från honan de första fyra månaderna.

Under 1700-talet var rådjursstammen på väg att utrotas men skyddades därefter under 1850-talet. Sedan dess har rådjuren stadigt ökat i antal och idag finns det cirka 400 000 rådjur i landet. Av dessa skjuts mellan 130 000-140 000 under jaktsäsongen. Ytterligare cirka 40 000 rådjur omkommer i trafiken årligen.

Dom två bilderna är tagna den 30 mars i Långelycke strax söder om Eriksmåla i Emmaboda kommun

Inga kommentarer: