torsdag, december 04, 2014

Viktiga V-reformer röstades bort

Den budget som nu har röstats bort av de borgliga partierna och Sverigedemokraterna, och därför inte kan genomföras innehöll satsningar, som vi i Vänsterpartiet anser är avgörande för att ta de första stegen mot ett mer rättvist och solidariskt samhälle. Vänsterpartiets avtryck i budgeten är stort: bland annat två miljarder extra till äldreomsorgen, 400 miljoner till förlossningsvården, gratis medicin för alla barn, sänkt skatt och höjt bostadstillägg för pensionärer, höjda tak och golv i a-kassan, förbättringar av sjukförsäkringen och investeringar för fler och bättre jobb.

Det är vad som går förlorat för att den politiska högern och Sverigedemokraterna nu väljer att spela spel istället för att ta ansvar för Sverige.

Med denna budget hade Fas 3 äntligen fasats ut och ersatts med möjligheter till studier och jobb med värdiga villkor. Staplandet av visstidsanställningar hade försvunnit och den ekonomiska tryggheten ökat för dem som har oturen att bli arbetslösa.

Den här budgeten innehöll en långsiktig och stabil finansiering till kvinnojourerna, utökat stöd till barnomsorg på obekväm arbetstid, höjd socialbidragsnorm för barn och höjd lägstaersättning i föräldraförsäkringen. Det är viktiga feministiska reformer som nu har stoppats av högern och Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet satte upp två mål inför budgetförhandlingarna: vi ville se reformer för en välfärd att lita på, och vi ville se minskade inkomstskillnader mellan kvinnor och män. Vi var väldigt glada över att regeringen valde att lyssna på detta och om denna budget hade blivit verklighet så hade det märkts. Vi hade påbörjat resan mot en pålitligare välfärd och ett rättvisare Sverige.

Nu blir det istället nyval. Vänsterpartiet kommer åter att gå till val som garanten för en stark vänsterpolitik. För en välfärd att lita på, för minskade inkomstskillnader mellan kvinnor och män och för en välfärd utan vinstuttag.

Här är listan på Vänsterpartiets reformer som vi förhandlade in i regeringens budget. Vänsterpartiet prioriterade två saker i förhandlingarna: En välfärd att lita på och Minskade inkomstskillnader mellan kvinnor och män. Det här blev resultatet:

En välfärd att lita på:

  • 5 000 fler undersköterskor i äldreomsorgen
  • Satsning på förlossningsvården
  • Gratis läkemedel till alla barn
  • Höjd grundnivå i föräldraförsäkringen
  • Permanent stöd till kvinnojourerna
  • Lägre taxa i kulturskolan


Minskade inkomstskillnader:

  • Höjt underhållsstöd med 300 kronor per barn och månad
  • Sänkt skatt för pensionärer
  • Höjd sjuk- och aktivitetsersättning
  • Höjt bostadstillägg för pensionärer
  • Höjt tak och golv i a-kassan
  • Höjd socialbidragsnorm för barn


Hela budgeten, med dessa V-reformer, har nu SD och Alliansen röstat bort och vi går nu mot ett nyval. Vänsterpartiet är garanten för en tydlig vänsterpolitik.

Varje röst är viktig om dessa och andra viktiga reformer ska kunna genomföras, kom med i valarbetet du också!

Inga kommentarer: