torsdag, mars 03, 2016

76 år sedan sprängningen av Norrskensflamman

Natten till den tredje mars 1940 sprängdes tidningen Norrskensflammans redaktion i Luleå. De fem personer som bodde på andra våningen omkom. Det var Svea Granberg (vars make Valdemar Granberg då satt internerad i Storsien) och 12-årige sonen Torgny, Norrskensflammans ekonomichef Artur Hellberg, hans fru Alice och deras 8-åriga dotter Maj.
Klockan 03.17,ringde en person till brandkåren och slog larm. Trots att brandkåren var på plats inom några minuter gick huset, som redan var övertänt, inte att rädda.. Från tredje våningen hördes rop på hjälp. Brandkåren kunde inte hjälpa de instängda eftersom deras stege fattade eld. "Med sammanknutna lakan kunde dock de nödställda, fru Vivianne Åström och hennes två söner i 18-årsåldern, bageriarbetaren T Häll och redaktör Filip Forsberg fira sig ner till marken.

Gärningsmännen bakom sprängningen var stadsfiskalen Ebbe Hallberg, en journalist på Norrbottens-Kuriren vid namn Gunnar Hedenström, kapten Uno Svanbom, tre fänrikar, samt en värnpliktig. De åtalades aldrig för mord, utan blev så småningom dömda för grov skadegörelse på annans egendom, brand och anskaffning av sprängämne med uppsåt att begå grov skadegörelse. Försvaret fick domstolen att acceptera att sprängningen inte nödvändigtvis hade något med själva branden att göra, utan att det kunde röra sig om en annan gärningsperson som smugit sig in senare och tänt på. Stadsfiskalen förklarades sinnessjuk och slapp straff. De övriga fyra dömdes till mellan två och sju års straffarbete, men ingen kom att avtjäna mer än fem år. Så mycket var fem liv värt tyckte domstolen.

Låt oss aldrig glömma de fem omkomna och denna händelse.

Inga kommentarer: