fredag, maj 08, 2015

Segerdagen

Idag kan vi fira 70 år sedan då Nazitysklands skrev på avtalet den 8 maj 1945 om den ovillkorliga kapitulationen, som avslutade andra världskriget i Europa.

Fredsavtalet undertecknades i den franska staden Reims dagen innan, men då det sovjetiska sändebudet där inte hade fullmakt att ta emot Tysklands kapitulation genomfördes en ny ceremoni för kapitulationen i Berlin denna dag.
Den 8 maj firas därför av de allierade i Europa som den officiella Segerdagen för 2:a världskriget. I USA firar man både Victory in Europe Day (VE Day) den 8 maj och Victory over Japan Day (V-J Day) den 14 augusti. Idag är därför en historisk världsfredsdag som bör firas för att hedra alla som fick sätta livet till. För priset som man fick betala för detta är enormt: miljoner soldater fick sätta livet till samtidigt som miljoner civila omkom under bomber, av sjukdomar, sår och svält eller torterades till döds i koncentrationsläger.

Soldater av olika nationaliteter stred skuldra mot skuldra och segrade. Ryssland, Vitryssland, Ukraina och andra före detta Sovjetrepubliker gjorde en ovärderlig insats genom att ha förlorat 27 miljoner av sina söner och döttrar. I den dramatiska kampen mot Hitlers militärmakt lyckades de såväl värna sina länder och befria en rad europeiska stater.
Vi kommer aldrig att glömma bort den stora insats som gjordes av andra allierade – USA, Storbritannien, Frankrike och ett 50-tal andra stater. Som resultat av deras makalösa ansträngningar undertecknade man i Berlin akten om Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i Berlin.
Inga kommentarer: