lördag, november 15, 2014

Årets kulturpristagare är utsedda

Årets hedersomnämnande har tilldelats Lars Utterström, Trollagärde som ligger söder om Broakulla och årets arbetsstipendium på 20 000 kronor gick till Melsene Laux, Långasjö.

Motiveringen för hedersomnämnandet: Lars Utterström har sedan Alsboaftonen började arrangeras år 2002 varit dess primus motor. Alsboaftonens syfte är att vara ett kulturellt och folkligt arrangemang som främjar samhörigheten i bygden och Lars Utterström är eldsjälen som gör den möjlig. Genom åren har han på ideell basis lagt ner ett oerhört värdefullt arbete som kommit många till del.
Anna Albertina Elisabeth Bergstrand-Poulsen, född 12 november 1887 i Långasjö församling, Småland, död 18 februari 1955 i Charlottenlund, Danmark


Motiveringen för arbetsstipendiet: Melsene Laux lyfter, som initiativtagare och ordförande för Elisabeth Bergstrand-Poulsen Sällskapet fram hennes konstnärskap, både som bildkonstnär och författare, på ett enastående sätt. Melsene Laux har, tillsammans med sällskapet, tagit fram filmer, utställningar, en litterär stig, konstalmanacka med mera utifrån Bergstrand-Poulsens konstnärskap. Hon har nu senast sett till att hennes stora gobeläng ”Kvinnans årstider” blir restaurerad. Laux avser att nu ytterligare fördjupa detta forsknings- och förmedlingsarbete med bland annat ett antal studieresor, vilket Bildningsnämnden vill stödja.



Det är bildningsnämnden som utser pristagarna och priserna delas ut i samband med kommunfullmäktiges julbord i Emmaboda folkets hus måndagen den 15 december.

Inga kommentarer: