Vårdvalet i Stockholm gynnar dem med högst inkomster, medan fattiga invånare i stället fått söka sig till akuten, där personalen redan är hårt belastad. Det visar en hemlig rapport från landstinget som avslöjas i ny bok.
- Nu vill vi veta vilka konsekvenser Vårdvalet har fått när det gäller tillgång till sjukvård, vilka fördyringar det har inneburit och vilka effekter det kan ha fått på människors hälsa och ekonomi, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Sedan vårdvalet i Stockholm infördes 2008 har den rikaste fjärdedelen av befolkningen omhuldats, medan övriga har förlorat i sjukvårdsresurser. Karolinska folkhälsoakademin, som utvärderat Vårdval Stockholm, har kommit fram till samma slutsats. Över en natt försvann 30-35 procents av Rinkebys vårdcentrals resurser. Östermalm har fått 7 nya vårdcentraler och har nu 13 medan Botkyrka står kvar på 6 trots ökande befolkning.
En intern rapport från landstinget visar också att den ökande tillströmningen av patienter på akutmottagningarna främst kommer från fattiga förorter. Samma förorter som fått minskade resurser till primärvården sedan Vårdval Stockholm infördes.
- Vårdvalet har haft störst påverkan på Stockholms sjukvård men det påverkar också övriga landet när privata affärsintressen får fritt fram att etablera sig och ta del av skattepengarna. Ett ineffektivt och fördyrande system, säger Ulla Andersson.
- Genomför regeringen ett sådant här stort experiment så måste de också ta ansvar och utvärdera det. Eller menar de att det är fritt fram att spela med skattebetalarnas pengar och hälsa?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar