Planeten har upptäckts med hjälp av Nasas superteleskop Kepler. Den har döpts till Kepler-186f och cirkulerar 500 ljusår från jorden.
Det spektakulära med fyndet är att planeten är mycket lik jorden - och har många av de förutsättningar som krävs för att liv ska kunna uppstå.
Planeten är runt 10 procent större än jorden och kan mycket väl innehålla flytande vatten, enligt forskarna. Den ligger nämligen i den yttre kanten av den beboliga zonen runt sin stjärna. Placeringen gör att hav, floder och sjöar kan finnas utan att frysa fast av kyla eller ånga bort av värme, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Genomsnittstemperaturen ligger däremot snäppet under det vi är vana vid - på noll grader, enligt astronomen Geoff Marcy på University of California i Berkeley.
– Det här är den bästa kandidaten för en beboelig planet som vi någonsin hittat, säger han till AP.
Upptäckten presenterades i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Science. Elisa Quintana, chef på Nasa:s forskningscenter kallar planeten för "jordens kusin".
Den cirkulerar runt en stjärna som är mindre än solen, vilket gör att åren går nästan tre gånger så fort.
– Du skulle ha födelsedag var 130:e dag på den här planeten, säger hon till AP.
Forskarna är ännu inte säkra på om planeten har en atmosfär. Har den det är däremot risken stor att den består av koldioxid.
– Ta inte av er syrgastuben om du någonsin landar där, säger Lisa Kaltenegger, astronom vid Harvard till AP.
Keplerteleskopet sköts upp i rymden 2009 och har hittills hittat 961 planeter. Den absoluta merparten har däremot varit gasplaneter utan fast yta. Endast ett dussintal har hittats i beboliga områden ute i rymden.
2018 planerar Nasa att skjuta upp nästa generations teleskop. Kepler-186f ligger däremot för långt borta för att det ska vara möjligt att studera planeten i detalj.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar