tisdag, april 29, 2014

Vänsterpartiets svar till PRO

Under dagens debatt som PRO arrangerade lämnade vi följande skriftliga svar på deras frågor. Jag representerade vänstern under debatten där alla partier i fullmäktige utom SD deltog.

Rikspolitik 

1.Om pensionsystemet: Ett stabilt och robust pensionssystem är av central betydelse för enskilda människor men också för samhället. Vårt gemensamma pensionssystem bör vara utformat så att det ger ekonomiska förutsättningar för ett värdigt liv när den aktiva arbetsperioden avslutas. Vänsterpartiet menar att pensionen, i likhet med övriga socialförsäkringar, bör följa inkomstbortfallsprincipen. Tidigare beräkningar visade att en industriarbetare skulle få 62 procent av slutlönen i statlig pension, vilket bör tjäna som ett riktmärke. Pensionen bör även följa löneutvecklingen. Pensionssystemet bör vara utformat så att det inte missgynnar dem som varit arbetslösa, fött barn, haft otrygga visstidsanställningar och varit sjuka. Det måste vara bakomliggande inkomster som ska ligga till grund för pensionens storlek och inte allt sämre ersättningar i andra trygghetssystem. Vänsterpartiet vill ha ett pensionssystem utformat så att människor i god tid före pensionering kan förstå och räkna ut hur stor pensionen blir. Det är viktigt att vi gemensamt sprider de risker som kan uppstå även i ett nytt pensionssystem. Förvaltningen av pensionskapitalet måste ske effektivt och användas klokt för att stärka Sveriges samhällsbygge genom väl valda investeringar för framtiden. Pensionssystemet måste vara fullt finansierat via avgifter samt ha tillräckligt med fonderade medel för att klara ekonomiska kriser. Lösningar som är gynnsamma för breda grupper skapar ett sammanhållet och gott samhälle i stället för spänningar mellan dagens pensionärer och de som arbetar i dag men som blir morgondagens pensionärer.

2. Om pensionärsskatten: Vänsterpartiet tycker att man ska betala lika stor skatt vid lika stor inkomst oavsett om inkomsten kommer ifrån lön, pension, a-kassa eller föräldrapenning m.m.

3 Boende för äldre: Att bo på ett särskild boende ska inte anses vara fult utan tvärtom en rättighet för dom äldre som är i behov av det. Att bo hemma ska vara möjligt om så önskas men trösklarna måste sänkas för att få möjlighet till ett särskilt boende. Oro och otrygghet bedöms inte längre som tillräckliga skäl för att bevilja vård- och omsorgsboende, utan i många fall krävs en demensdiagnos för att få en plats. Det förekommer även att väntetiderna för att få en plats är alltför långa, varmed ett större ansvar lastas över på de anhöriga. För att kommunerna ska kunna bygga fler vård- och omsorgsboenden behövs ändamålsenligt utformade investeringsstöd på nationell nivå. Det måste också finnas möjlighet att anställa personal, vilket utgör den stora kostnaden. Kommunerna behöver få ökade anslag för att kunna anställa mer personal i äldreomsorgen. Idag går äldreomsorgen i flera kommuner med underskott. Äldreboendet ska vara öppet och en resurs för de äldre i området. På äldreboendet ska de kunna delta i aktiviteter, låna lokaler och inta måltider. Den 19 september 2012 fattade riksdagen ett enhälligt beslut om en parbogaranti, en fråga som Vänsterpartiet drivit och motionerat om i flera år. Par som har levt ihop en stor del av livet ska självklart erbjudas möjlighet att fortsätta göra det, även om det bara är en av dem som behöver bo i vård- och omsorgsboende. Erfarenheterna från de kommuner som erbjuder parboenden är att det är relativt få som väljer detta alternativ. Det är därför viktigt att anhöriga alltid ska känna sig välkomna att besöka och om de vill, delta i omsorgen av sina närstående. Äldreomsorgen ska välkomna alla äldre. För att kunna göra det måste man inse att äldre inte är en homogen grupp. Precis som när det gäller alla andra kan äldre ha olika etniska ursprung, ett annat modersmål än svenska eller exempelvis vara hbtq-person. Vissa äldre har fått funktionsnedsättningar på äldre dagar och andra har haft dem under lång tid eller i hela livet. För att möta alla med värdighet behövs kunskap och ibland organisatoriska förändringar.

Lokala frågor.

1.Om Kommunala pensionärsrådets vara eller icke vara: Vänsterpartiet anser att KPR naturligtvis ska vara kvar. Det är en viktigt länk mellan politiken och verksamheten.

2 Om särskilda boenden:. För 10 år sedan fanns det en politik i vår kommun som sa att man mer eller mindre påtvingad bo hemma. Att flytta in till ett särskilt boende skulle vara av yttersta nöd och man skulle helst inte prata högt om det. I dag är det annorlunda. Dom äldre har fortfarande möjlighet att bo hemma men att flytta till ett särskild boende har blivit lättare. Vi tycker att kommunen ska satsa på att utveckla dom olika särskilda boendena. Man ska beakta förutom fysiskt och psykisk funktionshinder även den sociala funktionshindret. Påtvingad ensamhet kan leda till psykiska funktionshinder.

3. Om vilka satsningar som riktats till äldre: Vi anser att alla kommunens olika investeringar också kommer dom äldre medborgarna till pass. Men specifikt har Socialnämnden gjort en hel del satsningar som kommer dom äldre till pass. Personalen inom äldreomsorgen har fått gå fortutbildningar och man har satsat på ett palliativt team bland annat. Vi i Vänsterpartiet vill fortsätta att satsa på personalen, på dom särskilda boendena, på dom äldres vardag. Vid senaste fullmäktige den 7 april yrkade vi t ex tillägg att kommunen står för terminsavgiften (150-200) till Korpens pensionärsgympa för de som lämnar in ansökan om det. Vi tycker att det vore en bra investering att även dom fattigaste pensionärerna ska kunna gympa och att man i förlängningen minskar vårdbehovet.

Inga kommentarer: