EN SOCIALISTISK BLOGG MED INRIKTING PÅ POLITIK, SPORT, HISTORIA, KULTUR, FOTO OCH ANDRA ÄMNEN SOM RÖR LIVETS HÖGTIDLIGA OCH VARDAGLIGA GULDKORN. SKRIBENT: NICKE GROZDANOVSKI (V), EMMABODA. ONLINE SEN 10 MARS 2006!
fredag, april 06, 2012
Påskharen
Ursprungligen kommer traditionen från Tyskland och är känd från 1600-talets senare del i Pfalz och Elsass. Traditionen var under 150 år ganska okänd i övriga Tyskland, men lanserades på bred front efter 1850 av godis- och leksaksindustrierna, som en påsksymbol riktad till barn. Ungefär vid den tiden började Tyskland tillverka påskkort, vars motiv ofta bestod av påskharen.
I Sverige omtalas påskharen, tidigast bland tyska invandrare, under 1800-talets slut eller 1900-talets början. Den fick inget riktigt genomslag i landet. När Sverige började tillverka egna påskkort ersattes påskharen med andra påskmotiv. I Sverige är den kanske mest känd som marsipan- eller chokladfigur. Leken med att gömma påskägg förekommer dock även i vissa svenska barnfamiljer.
Harens (kaninens) legendariska fortplantingsförmåga gör den till en symbol för överflöd och fruktsamhet. Därför förknippas haren till påsken och andra vårliga fruktsamhetsritualer där man firar livets återkomst efter vintern. Det är också därför påskharen förknippas med ägg, en liknande symbol för återfödelse och fruktbarhet. Detta har lett till den förargliga konsekvensen att småbarn ofta tror att haren lägger ägg.
Källa: Wikipedia
Etiketter:
Högtider och traditioner
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Under 1900-talets senare del, uppfanns Arlaharen. Vilken fick barnen att frukta haren och dricka sin mjölk:
http://i424.photobucket.com/albums/pp321/skaparn/Trams/arlaharen.jpg
Va!? Lägger inte harar ägg?
Glad påsk på dig!
Tack för kommentar Martin. Arlaharen var en konstig figur, undrar om Arla är stolta över honom i dag? :)
Det verkar inte vara så Lasse, myten verkar vara en myt. Glad påsk till er två :)
Skicka en kommentar