Det tog till den åttonde föreställningen i torsdags innan jag äntligen fick se Glasjesus. Den långa väntan var värt för det var en fantastisk sevärd pjäs i högt tempo som skildrade Torstens Janssons liv med tyngdpunkt på hans tid som glaskung i Glasriket.
Visst var det ibland elakt och på gränsen stundtals men samtidigt var det aldrig plumpt. Teater ska beröra och driva med makthavarna från en satirisk synvinkel. Precis som dom olika revyerna brukar göra.
Torsten kom till glasriket som en frälsare och han skapade stora förhoppningar hos många. Visst gjorde han underverk i Kosta men sen var det stopp. Allt kan man inte klandra honom för men satsningen på glaset och dom fagra löfterna svek. Han motto till glasarbetarna var. "Bara ni producerar så säljer jag." Nog producerades det men glaset såldes inte. I stället var Torsten mer intresserad av att sälja märkeskläder och andra artiklar och behålla varumärket Kosta Boda Orrefors. Torsten är en renodlad affärsman med sinne för affärer, inte alltid med renhågsna medel kanske men i krig och kärlek är det mesta tillåtet om man tänjer på gränserna. Detta skildras på ett förtjänstfullt sätt i pjäsen.
Man får en inblick i förhållandet mellan politiken och näringsliv där Torsten röner olika framgångar med. Där det är stopp i Nybros kommuns maktkorridorer är det vidöppna dörrar i Lessebo. Det är därför Kosta har expanderat och Orrefors nu är borta. Om detta var Torstens straff till Nybros kommun för att dom gick emot honom vet jag inte men detta är ett faktum i dag. Torsten hade möjligheter att sälja Orrefors glasbruk till andra ägare men backade i sista stund. Arbetarna som förlorade sina jobb slets mellan hopp och förtvivlan.
Pjäsen framförs med högt tempo, stor energi och en fantastisk skådespelarinsatser. Det är ungefär hälften professionella skådespelare och den andra hälften amatörskådespelare från trakten. Det ger pjäsen en stor dimension eftersom många av dom sistnämnda har varit med i den verkliga händelsen. Den känslan är tydlig under pjäsens gång. Det är deras upplevda verklighet som spelas upp. Det är deras frustration som spelas upp, Det är deras chans till upprättelse som spelas upp. Kultur ska beröra och det gör verkligen Glasjesus på olika sätt
Jag hoppas att dom som kommer för att se teatern verkligen ta sig tid att titta på utställningen i hallen på Åfors Folkets hus. Den beskriver historien om glasriket från glasarbetarnas synvinkel.Det är från Kris i repris som ABF, IF Metall står bakom. Projektet KRIS I REPRIS startade våren 2009 med en återinvigning av den då 30 år gamla vandringsutställningen ”Modell Glasriket – kampen för jobben”. På hösten samma år startade studiecirklar runt om i Glasriket. Det har pågått 34 cirklar och 256 människor har deltagit i dessa. En del av detta kan ses i Åfors Folkets hus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar