Sedan avregleringen trädde i kraft har 317 apotek tillkommit. Av dessa är det dock enbart tre apotek som har etablerats på orter på landsbygden, enligt Statskontorets genomgång. Inte ett enda apotek har tillkommit i vad som definieras som glesbygd. Men i städerna har det öppnat nästan ett apotek i varje gathörn, där man kan köpa krämer, vitaminvatten och tuggummin som gör att man blir snygg. Det finns något tragikomiskt i att läsa om vad som hänt med de svenska apoteken sedan avregleringen.
Från och med i mars 2013 kommer det att vara fritt fram att lägga ned apotek Apotekskedjan Kronan har redan flaggat för att man kommer att lägga ned apotek på glesbygden i år och nästa år. Det är inte lönsamt enligt apoteksföretagen. Så går det till när alliansen bedriver sin högerpolitik. Men inte finns det någon form av självkritik i den borgerliga alliansen. Man pratar som vanligt att valfriheten och tillgängligheten ökar, att man minsann nu kan köpa Panodil på bensinmacken, att denna "frihet" är tillgång för alla mm.
Men verkligenheten är något helt annat. Vi har apotekskedjor som inte klarar av att leverera medicin till dem behövande via 24 timmars regeln, de som behöver medicin måste oftast springa runt till olika apotek för att får tag på sina läkemedel eftersom det råder en konkurrenssituation mellan apoteksbolagen,. Vi har Farmaciförbundet som har larmat om att arbetsmiljön och kundsäkerheten försämrats och inte minst att läkemedlen är lika dyra nu som det var innan. Dock har servicen minskat så man kan säga att det har blivit dyrare. Nej många är det som kritiserar denna misslyckande ideologiska avreglering men regeringen slår dövörat till och tycker att detta är en fantastisk reform. Men så länge man har möjlighet att kan köpa Panodil på macken så är högerpolitikerna nöjda. I kölvattnet av detta kommer apotek att läggas ner i glesbygden.
2 kommentarer:
Kan bara instämma i detta. Är själv beroende av en receptbelagt medicin och kan tydligt se hur krånglet har ökat för att få tag på den, vilket aldrig var några problem före avregleringen. Det finns andra med flera mediciner som har det mycket värre.
O ändå tycker regeringen att detta är en bra reform som "stärker valfriheten"
Skicka en kommentar