Vi har nåtts av nyheten att Venezuelas president Hugo Chávez gått bort efter en längre tids sjukdom. Hans seger i presidentvalet 1998 var på många sätt startskottet för den vänstervåg som svept över stora delar av Latinamerika och som i grunden ritat om den politiska kartan på kontinenten och bidragit till att miljoner latinamerikaner kunnat lyftas upp ur fattigdom. För detta kommer Hugo Chávez saknas av många, både i och utanför Venezuela.
- Jag har själv haft förmånen att vid flera tillfällen resa i Venezuela. Det var uppenbart att Chávez var en president som berörde och förändrade många venezolaners liv. Under hans tid vid makten har miljoner venezolaner lyfts upp ur fattigdom och fått tillgång till sjukvård och utbildning. Många av de venezolaner jag mött har beskrivit hur de för första gången känt sig inkluderade i sitt eget land. Det har därför inte varit förvånande att Chávez lyckats vinna åtskilliga demokratiska val, säger Hans Linde utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet.
- Det har självklart funnits delar av Chávez politik som vi haft synpunkter och invändningar mot. Men det är vår förhoppning att Venezuelas nästa ledare kommer att bygga vidare på de framgångar som uppnåtts när det kommer till fattigdomsbekämpning och utbyggd välfärd, säger Hans Linde.
3 kommentarer:
Man kan inte bara vifta bort alla brott mot mänskliga rättigheter - fängslade politiker och journalister på löpande band, nedlagda tidningar, beslut via dekret för att kunna kringgå parlamentet, högutbildade som flyr landet m.m. Hans bästa vänner utanför landet har varit diktaturerna i Vitryssland, Kuba och Iran. Han hade chansen att visa att man kan bekämpa fattigdom utan att beskära demokratin. Tyvärr tog han inte den chansen.
Man kan heller inte vifta bort alla reformer för att stärka de fattiga i venezuela. Få bort beroendet av USA, Hans partikoalition har vunnit alla val, lokala, kongressval, folkomröstningar och presidentval mot en opposition som två gånger försökt göra statskupp mot demokratin. Och vad som verkar föga känt: han har i förhandlingar fått Farc-gerillan i Colombia att sluta ta gisslan och i tysthet har han skapat kontakter mellan Farc och den nya colombianska regimen kring en lösning där Farc ska delta i fria val. Så det behövs en nyanserad bild av Hugo Chavez. Ingen perfekt statsman men heller ingen tyrann.
Demokrati består av mycket mer än val. Där ingår yttrandefrihet och pressfrihet, vilket inte har funnits under hans tid. Att inte vara beroende av USA är en sak, men 95% av alla export består av olja, dvs en utdöende resurs. Men hans kamp mot fattigdomen kan förstås ingen ta ifrån honom.
Skicka en kommentar