Vänsterpartiet vill att regeringen agerar för att stärka migrantarbetares rättigheter på den svenska arbetsmarknaden. Nyligen avslöjades omfattande exploatering av utländsk arbetskraft vid ombyggnationen av Skatteverkets lokaler i Sundbyberg. 17 arbetare saknade arbetstillstånd, ytterligare andra hade falska tillstånd. Lönen, som betalades ut i kontanter, låg på 70 kronor i timmen, vilket är långt under avtalsenliga löner.
– Både regelverk och kontroller vid arbetskraftsinvandring måste skärpas. Anställningserbjudandet som skickas till Migrationsverket måste bli juridiskt bindande, och kontrollen av att företagen följer lagar och avtal måste skärpas både innan beslut fattas och efter att tillståndet beviljats, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson.
Liknande skandaler som den i Sundbyberg har uppdagats i samband med andra stora bygg- och anläggningsprojekt som Citytunneln i Malmö och Norra Länken i Stockholm.
Och problemen finns också i flera andra yrken och branscher. Hotell- och Restaurangfackets granskningar av krogar i Stockholm tyder på att arbetskraftsinvandrare systematiskt utnyttjas till löner och arbetsvillkor som strider mot lagar och avtal, samt att handel med arbetstillstånd förekommer. Åkerier, städfirmor och jordbruk är andra sektorer där liknande förhållanden uppdagats vid upprepade tillfällen.
– Den som ska straffas vid brott mot lagar och avtal är arbetsgivaren, inte den anställde. Mer kännbara sanktioner bör införas för arbetsgivare, medan migrantarbetare måste ges rätt att stanna tillståndstiden ut om anställningen avbryts på grund av att arbetsgivaren misskött sig. Vänsterpartiet vill också att det införs ett solidariskt betalningsansvar i entreprenörskedjor, så att anställda hos underentreprenörer kan kräva ut rätt lön och staten skatter och socialavgifter.
I en fråga till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström undrar Josefin Brink vilka åtgärder ministern tänker vidta för att stärka migrantarbetares rättigheter på den svenska arbetsmarknaden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar