Efter några förhandlingsmöten med socialdemokraterna under hösten och efterhand tillkom miljöpartiet i samtalen står det nu klart att vi inte kommer att ingå i någon majoritetstyrelse under kommande mandatperiod i Emmaboda kommun .Förhandlignarna har varit bistra och inte framåtskridande och det har egentligen inte lett någon vart. Det har varit jag och ordförande Mikael Nilsson som ingått i vår förhandlingsgrupp och för (S) har det varit kommunalrådet Ann- Marie Fagerström och arbetarkommunens ordförande Bo-Eddie Rosboll. Det har varit Socialdemokraterna som från första början dikterat villkoren och har inte har varit villiga att kompromissa Vårt utgångpunkt från allra första början är att respektera valresultatet och den visade att både vi och sossarna gick framåt lika mycket procentuellt och vi båda behöll våra mandat. Socialdemokraterna med sina 20 och vi med våra två. Tillsammans ger det en majoritet i Emmaboda kommun eftersom det krävs 21 mandat för att få det. Därför krävde vi enbart att vi skulle behålla våra sju platser som under mandatperioden varit; 1 ordinarie kommunstyrelsen, 1 ord. och 1 ersättare i både bildning och socialnämnd, 1 ord. i Bygg och miljö och 1 ersättare i Teknik och fritid, men att ge oss det var inte Socialdemokraterna intresserade av. Deras utångsbud var fem platser, två ordinarie och två suppleanter i valfri nämnd och en ersättare i Kommunstyrelsen. Deras argument till att ge oss mindre var att vi var överrepresenterade i förra mandatperioden och att dem hade fått nya medlemmar som ska skolas in i nämndsarbetet.
Vi tackade givetvis nej till budet och vidhöll att Kommunstyrelseplatsen var minimum för att ens diskutera vidare. Vi ansåg att ett samarbete ska bygga på att ett ömsesidigt respekt med ansvarstagande och då kan vi inte vara utanför Kommunstyrelsen och att vi skulle behålla våra sju platser för det var inte mycket begärt. Så vid nästa träff fick vi vår ordinarie plats i KS men de höll kvar vid sin fem platser krav och att detta var deras slutbud till oss och tackade vi nej så stod Miljöpartiet på tur. Förhandlingsklimaten har inte varit gott. De har under förhandlingarna dragit upp småsaker som de inte har varit nöjda med hur vi agerat och det har inte handlat om själva samarbetets politik utan andra småsaker som vi varit tydliga med att inte stödja. Som t ex. min interpellation i somras om kronprinsessans Viktorias bröllop där Kommunfullmäktiges ordförande Bo- Eddie skulle åka på mottagningen kvällen innan och det skulle han göra som representant för Emmaboda kommunfullmäktige, medan Ann-Marie Fagerström tackade nej till detta. Min interpellation togs inte emot väl av Socialdemokraterna trots att min fråga enbart handlade om varför Bo-Eddie anser att det är viktigt för kommen att han åker.
Vi tog med oss detta till vår styrelse och vi hade en livlig diskussion som till sist slutade med en stor enigt med att vi skulle tacka nej för att vi tycker detta var för alldeles för magert. Så inför ett gemensamt gruppmöte måndagen den 11 oktober så gav vi Bo-Eddie vårt besked och så var förhandlingarna slut eftersom det var ett slutbud från Socialdemokraterna, men för vår del var det inga stängda dörrar om Socialdemokraterna tänkte om och gav oss ett bättre bud.
Men veckan gick och vi hörde inte av (S) utan vi förberedde oss för att stå utanför det styrande samarbetet och inte ingå i några nämnder och styrelser. Men så ringde överraskande Inger Bark Lagergren från Miljöpartiet den 17 oktober och ville träffa oss samma kväll. Jag och Mikael åkte till deras möte och där fick vi reda på att Miljöpartiet gärna ville ha med oss i ett trepartisammarbete. Både jag och Mikael såg inte bara positivt på Miljöpartiets idé utan även såg det som en fördel för kommunen. Miljöpartiet har ett mandat i fullmäktige men gick också framåt i valet. Vi träffades två dagar senare på vårt möte där vi även hade bjudit in miljöpartiet till fortsatta samtal och även hela vänsterstyrelsen var eniga och positiva. Där bestämde vi att vi inte skulle förhandla enskilt med (S) utan vi skulle förhandla tillsammans så att inte socialdemokraterna kunde spela ut oss. Vi bestämde där att vi skulle vid ev. förhandlingar ha 12 platser i styrelser och nämnder som utgångspunkt.
Det blev ett nytt samtal med Socialdemokraterna den 31 oktober men den var lika låst som de tidigare. Vi sa vår ståndpunkt till dem och vårt utgångsbud men blev nästan nedvärderade av (S) så att de t o m kallade vårt bud för en förolämpning, trots att det var ett utgångsbud och inte ett slutbud. Vår ambition var att få igång samtalen igen men fick kalla handen. Men vi fick ett nytt slutbud och det är att vi skulle dela på sex platser, alltså vi fick en plats ytterligare och det var suppleant i KS.
Vi kallade till ett nytt möte den andre november mellan (V) och (MP) och självkart tackade vi nej till detta slutbud men vi ville även ge ett bud från oss för att fortsätta våra förhandlingar. Vi sa att vi går ner från 12 platser till 10 och det innebär en ordinarie och en ersättare i alla nämnder utom valnämnden och detsamma för KS. Vi tycker det är rimligt att vi båda partier är representerade i samtliga nämnder för att få så konstruktivt samarbete som möjligt. Jag vill poängtera att dessa 10 platser skulle vi två partier dela på, ett högst rimligt bud enligt oss. Jag ringde upp Bo- Eddie och berättade vårt svar och vårt nya bud. Han skulle ta med sig detta till sin grupp och höra av sig.
Men veckan gick och vi hörde inte av socialdemokraterna mer än att i måndags samma dag vi skulle ha vårt gemensamma gruppmöte inför kommunstyrelsen ringde och sa att de villa ha mötet för sig själva och att sedan i tisdags lade fram till Kommunstyrelsen sin egen budget för 2011. Detta var ett slutgiltigt tecken på att de planerar för ett minoritetsstyre i kommunen. Men något besked hade de inte lämnat så jag ringde upp Bo-Eddie och frågade rent ut och svaret var att sex platser var det som gäller och att de inte har någon mandat att ge oss flera. Men vi var välkomna att hänga på detta om vi ville. De samtalet var slutet på dessa märkliga eftervalsförhandlingar som varit under hösten. Nu ska vi träffas igen med Miljöpartiet i morgon för att diskutera vårt vidare samarbete och strategin för kommande år. För även om Socialdemokraterna har gett oss i praktiken kalla handen så är vår ambition att fortsätta att träffa Miljöpartiet även i fortsättningen för politiska diskussioner.
Vad innebär nu detta nya uppkomna läge? Jo att Socialdemokraterna styr i minoritet eftersom de i kommunfullmäktige är beroende av ytterligare ett mandat till att få igenom sin politik. Däremot har dem egen majoritet i nämnderna och styrelserna och kommer där få gehör för sin politik. Vi kommer inte ha gemensamma gruppmöten innan nämnder och styrelser eftersom vi inte har någon nämndplatser kommande år. För vår del innebär detta att vi fortsätter på egen hand men också tillsammans med Miljöpartiet driva våra frågor. Vi kan lägga fram motioner och även så småningom egna budgetförslag.
Vi kommer säkerligen få igenom en hel del av våra motioner i fullmäktige. Men samtidigt beklagar och konstaterar jag med sorg i hjärtat att inte Sossarna varit så förhandlingsvilliga som jag förväntat. Att de under förhandlingarna har haft en skarp och hård attityd gentemot oss och att de inte velat lyssna på våra argument, att vi inte kommit längre än till platserna så att vi inte kunnat diskutera kommunens politiska inriktning kommande fyra år. Att socialdemokraterna istället för att försöka komma överens och kompromissa med oss hellre vill styra i minoritet. Att Socialdemokraternas beteende tyder på att de tror att de har egen majoritet fast de inte har det. För oss Vänsterpartister har vi hela tiden haft kommunens bästa och valresultatet i främsta rummet men för (S) har platserna varit det viktigaste och att ge oss så lite som möjligt. Det är där skiljelinjen mellan oss har gått och det beklagar jag djupt. Men nu är det att gilla detta läge och för oss i Vänsterpartiet finns det många bra möjligheter att bedriva bra politik och det är de vi ska göra kommande fyra år.
4 kommentarer:
Ja, min förhoppning står till er, och finns utrymme för ett samarbete med MP är det alldeles förträffligt, som jag ser det!
Tack Magda. Vi ser också positivt på ett samarbete med Miljöpartiet i vår kommun. Vi har en gemensam grundsyn i många frågor i det kommunalpolitiska livet. Sen får vi respektera de frågor där vi skiljer oss åt och där ser jag inga bekymmer alls. Tvärtom.
Din beskrivning av hur det gått till är typisk för sossarna rent generellt. Det är samma sak i Stockholm. Åtminstone har det varit så under en följd av år.
De är oerhört stöddiga trots att de inte borde vara det.
Haha, det enda sättet Mp verkligen kan växa är om Maria Wetterstrand byter parti och tar över som partiledare efter Mona Sahlin... ;)
Skicka en kommentar