tisdag, juli 24, 2012

Uspenskijkatedralen

Ett av Helsingfors mest kända landmärken är Uspenskijkatedralen som är en av de finaste byggnaderna i Finlands huvudstad. Den stod färdig år 1868, och är enligt uppgift den största ortodoxa kyrkan i Västeuropa.  Kyrkan en fantastisk upplevelse.

Uppe på sin kulle är den en fantastisk syn på långt håll, och blir mer imponerande ju närmare man kommer. Man kan se den så långt bort som från stadens marknadsplats.

Tack vare den mycket öppna omgivande ytan får man en panoramautsikt över hela byggnaden bara femtio meter bort, och närbild när man går uppför backen. Vänder man sig då om får man en fantastisk utsikt över staden nedanför.

Katedralen är fungerande religiöst centrum för Finlands ortodoxa kyrka, sim numera räknar cirka 60 000 medlemmar. Det är säte för ärkestiftet Helsingfors, som administrativt är knuten till patriarkatet i Konstantinopel.

Men alla kan oavsett tro njuta byggnadens prakt. Dess djupröda väggar bildar en vacker bas för grön och guldfärgade kupoler.

Den byggdes i rysk-bysantinsk stil och utformades efter en 1500-talskyrka i närheten av Moskva. Katedralen kläs av rött tegel med samband med Finland förflutna. Tegelstenarna hämtades från en borg som förstördes under Krimkriget: Bomarsunds fästning på Åland.

Dess enorma mittkupol stöds genom fyra enorma granitpelare. Flera kupoler i välbekant lökstil som är gemensam för rysk-ortodoxa kyrkor, omger mitten. Tretton stycken – symboler för Jesus och apostlarna.

Under kupolerna finns en serie superbt formade utsmyckade valv i bysantinsk korsstil. Inuti möter den stora ikonostasen, en vägg religiösa målningar och ikoner målade av ryska konstnärer. På södra sidan finns en trevåningars klockstapel som tävlar med Notre Dame.

Runtomkring inuti interiören finns ikonuppsättningar, vilket var vanligt i många äldre religiösa byggnader fram till 1800-talet.









Utsidan av den vackra katedralen








Insidan är minst lika pampig som utsidan.








Vy inåt stan från hamnen sett.Här syns katedralen till höger och domkyrkan till vänster












De stora valvlen inne i kyrkan pryder många ikoner


Inga kommentarer: