tisdag, juli 17, 2012

Åfors

Fina Stugan. Ett av de äldsta husen i Åfors. Den finns mittemot Disponentvillan och huset byggdes på 1880-talet. Har bodde ursprungligen 4 familjer med varsitt 2 rum och kök Numera är Fina stugan en utställning och gallerihall. Här visas Ulrica Hydman och Bertil Vallien konstverk. Glasskulpturen föreställande en ko är gjord av Ulrica Hydman Vallien.

Glasbruksvägen följer längst med glasbruket. Åfors Glasbruk anlades 1876 och då fanns här en kvarn som drevs med ett vattenhjul. Samma vattenhjul fick nu driva sten- och degelkross som behövdes vid hyttan samt en spånhyvel. Redan efter 1 år brann den första hyttan ner. Men snabbt byggdes en ny hytta upp. Under de år som alla ugnar eldades med ved var stora ytor utanför hyttan vedupplag. Hela P-platsen intill caféet, som finns till höger mitt på bilden bakom träden var vedupplag, och mitt emot gamla brukshandeln, som är det röda huset längst bort, finns vedskjulet kvar än idag. Det första el-kylröret kom till Åfors, från Motala verkstad, 1950. I glasugnarna övergick man till oljeeldning i mitten av 1960-talet.


Åfors Folkets Hus. Huset stod färdigt 1956. Glasbruksdirektör Eric Åfors bidrog med hälften av kostnaderna 100 000 kr till för den nya byggnaden. Resten stod arbetarna för som arbetade övertid för att dra in resterade belopp. Här fanns förr biografvisning och danser. Numera har vi en aktiv Folkets Hus förening som ordnar aktiviteter som filmvisning och fester. Fritidsgården i Åfors håller till här med.
Den ersatte en tidigare byggnad som fanns i närheten.
Den byggnaden stod färdig 1923.

Inga kommentarer: