fredag, augusti 19, 2016

Sofia Mattson tog ett nytt brottningsbrons till Sverige och Usain Bolt gjorde det igen

Under våren drogs Sofia Mattsson med skador i nacken, vilket gjorde hennes förberedelser lite svajiga. Men en skada kommer sällan ensam. Dryga månaden före de olympiska spelen åkte Mattsson på en ny skada, denna gången gällde det ena knäet. En skada hon ådrog sig på ett träningsläger i Klippan. När hon bestämt sig hade hon bestämt sig Trots smärtor i i sina knän bestämde hon sig för att det får bära eller brista i Rio och det började bra. Redan i första matchen vann hon med 5-0 mot världstrean Odunayo Adekuoroye. Det följde hon upp med en 3-1 i kvartsfinalen mot polskan, Katarzyna Krawczyk och vägen till medalj såg ganska komfortabel ut. I semifinalen började motgångarna komma för världstvåan. Hon ställdes mot amerikanskan Helen Maroulis som är rankad etta i världen, fast i 55 kilosklassen. Mattsson förlorade mot Maroulis, som alltså bantat två kilo till OS. Mattson fick sedermera rikta in sig på bronsmatchen. I bronsmatchen var det inget snack om saken. Sofia Mattsson gick upp med en stor och tydlig självkänsla när hon ställdes mot världstrean Zhong Xuechun. Mattsson rivstartade och gav inte kinesiskan minsta möjlighet. Det tog drygt 20 sekunder, så lyckades världstvåan få omkull Xuechun. Det gick av bara farten så låg kinesiskan på rygg och Sofia Mattsson vann OS-brons på fall efter bara 29 sekunder. Mattsson flög upp och visade euforisk glädje, samtidigt som Martin Lidberg förklarade vilken enorm prestation hon stått för. OS-guldet gick till tjejen som blev Mattsson övermäktig. Således tappade världsettan i 53 kilo guldet till världsettan i 55 kilo. Japanskan Saori Yoshida var förkrossad. Hon är nämligen trefaldig regerande olympisk mästare och fick "nöja" sig med silver i Rio.

Det finns inget stopp på Usain Bolt. Natten mot fredag säkrade planetens snabbaste man sitt åttonde OS-guld. Den här gången på 200 meter på tiden 19.79
Nu återstår bara ett för att fullborda det uppsatta målet inför spelen. Kanadensaren Andre De Grasse tog silver och fransmannen Christophe Lematire tog bronset.

Brasilien har inte tagit något OS-guld i beachvolleyboll på herrsidan sedan Aten 2004. Under fredagsmorgonen fick de äntligen sitt efterlängtade guld igen.
Revanschen Efter att damerna förlorade OS-finalen i går började folk tvivla på att Brasilien skulle ta något guld i beachvolleyboll. Då klev Alison Cerutti och Bruno Schmidt fram, när de besegrade italienarna Paolo Nicolai och Daniele Lupo. Men det såg till en början illa ut. Brassarna låg under med 6-2 i första set och det såg nervöst ut i hemmalägret. Då tog Cerutti och Schmidt en taktiskt timeout, som visade sig bli vändningen. Cerutti och Alison vann sex världscuptävlingar och VM-guld under 2015. De var stora favoriter inför finalen och de lyckades vända och vinna första set. Italienarna ledde till en början också andra set, innan brassarna lade i en växel till och vann med 21-17 och OS-guldet var bärgat. Brasilien har fått sitt guld i beachvolleyboll. Under fredagsmorgonen tog hemmanationen revansch för damernas finalförlust och vann OS-guld i herrklassen.

Med två försök över 22 meter var Ryan Crouser ohotad i herrarnas kula. Då drog han till med sin tredje 22-metersstöt och raderade ut det 28 år gamla olympiska rekordet, genom att stöta 22.52. Ryan Crouser har sedean tidigare vunnit två mästerskapsmedaljer, båda på ungdoms-VM. Silver i diskus 2009 och guld i kulstötning under samma mästerskap. Som 23 åring vann han under natten mot fredagen OS-guld i kula i överlägsen stil. I hans andra stöt fick han iväg kulan 22.22 meter, vilket han sedan följde upp med ett kast på 22.26. I hans näst sista försök fick han till sin livs längsta stöt. Kulan landande på 22.52 och han raderade ut Ulf Timmermanns 28 år gamla olympiska rekord. Med den stöten var det givetvis klart att amerikanen skulle vinna OS-guldet i Rio. Det var hela 74 centimeter ner till silvermedaljören och landsmannen Joe Kovacs. På tredje plats slutade Tomas Walsh från Nya Zeeland, som var hela en meter och 16 centimeter bakom Ryan Crouser.

Under stora delar av semifinalloppet på 800 meter låg Lovisa Lindh längst bak i fältet. På upploppet såg dock 25-åringen till att växla upp tempot och ta sig hela vägen fram till en fjärdeplats på tiden 1.59,41. Tiden var den näst bästa som någonsin noterats av en svenska på distansen, strax bakom Abeba Aregawis rekordtid på 1.59,20. Dessvärre var det inte tillräckligt för att ge Lindh en finalbiljett. Polskan Joanna Jozwik vann på 1.58,93, före kanadensiskan Melissa Bishop. Selina Büchel från Schweiz knep tredjeplatsen.

Ren Qien blev i natt OS yngsta guldmedaljör. Den 15:åriga kinesiskan dök hem guldet i simhopp från 10 meter före lagkamraten Si Yajie och kanadensiskan Meaghan Benfeito.Visa ha mer bråttom upp på pallen än andra. De flesta idrottare som vinner ett OS-guld brukar betrakta det som karriärens höjdpunkt. Om så är fallet också för Ren Qien är hon redan uppe på toppen. Bara 15 år gammal vann hon i natt guld i damernas simhopp 10 meter. Qien, som vann VM-guld från samma höjd i fjol, tog ledningen efter tredje omgången och avgjorde tävlingen definitivt med sitt fjärde hopp av fem. Det var Kinas 20 guld i Rio, kineserna skuggar Storbritannien i medaljligan, britterna har 22 guld och 56 medaljer. Kina 20 guld och 58 medaljer. USA är överlägsna ledare med 35 guld och 100 medaljer.

Nikita Glasnovics gulddröm i OS tog slut i semifinalen. Svenskan förlorade mot världsettan Jade Jones i taekwondo med 4-9.Den regerande olympiska mästarinnan Jade Jones visade omgående varför hon är världsetta. Brittiskan tog tidigt ledningen med 4-0 innan Glasnovic lyckades få in en huvudspark som gav tre poäng. Jones tog återtog dock kontrollen och styrde matchen till en säker 9-4-seger.

Petter Menning beskrevs som ett stort medaljhopp för svensk del - något som han själv till och med uttryckt på sin egen hemsida. Men OS blev inte det mästerskapet som 29-åringen hoppats på. Redan i semifinalen så blev motståndet för tufft och Menning var långt efter tätten och får istället nöja sig med en plats i B-finalen. "En av de största svenska medaljhoppen i OS", så skriver Petter Menning om sig själv på sin egen hemsida. Men mästerskapet gick långt ifrån vad han själv hoppats.


Inga kommentarer: