lördag, oktober 26, 2013

Bengt Orup - målaren och glasformgivaren

Orup var en de mest stiltypiska av alla formgivare, och vi kommer framledes att visa prover på hans omfångsrika produktion. Han är mest bekant för det glas han gjorde för Johansfors glasbruk, dit han lockades av den framsynte direktören, tillika musikern och kompositören Sixten Wennerstrand vars hustru Märta Wennerstrand ägde bruket.
Mycket förtjänar att sägas om denne stilikon - mannen bakom det somrigaste av alla somriga dricksglas, "Strikt", och här börjar vi med en text som vi lånat från en hyllningssida till Bengt Orup.

Peter Lejon, Långelycke


























Han verkade från 1941 och fram till sin död 1996 i Domsten, Helsingborg. Utbildad 1933-38 på Otte Skölds målarskola i Stockholm och akademierna Grande Chaumièr och Colarossi i Paris.

Orup hörde till pionjärerna inom efterkrigsmodernismen i Sverige. Redan 1946 experimenterade han med en renodlad, geometrisk formvärld, som anknöt till l´art concret. Ytan var hans uttrycksmedel. Under slutet av 40-talet och början av 50-talet skapade han serier av konkreta målningar med ett raffinerat, enkelt spel mellan geometriska former och starka kontraster. Dessa verk - tillsammans med vad han senare åstadkom - placerar honom i främsta rummet bland nordiska konkretister.

Bengt Orup var konstnärlig ledare för Johansfors glasbruk 1952-1962 och 1967-1973. I mellanperioden var han 1963-1966 knuten till Hyllinge Glasbruk i Skåne. Glaset kom under perioder att dominera hans verksamhet. Han formgav vardagsglas, såsom serviser, skålar, vaser, karaffer. Åtskilliga har blivit klassiker och är idag samlarobjekt, t ex Strikt, Party, Stripe, Chevalier m. fl. Orup har också signerat praktfulla unika glaspjäser och skulpturer. Karriären som glaskonstnär kulminerade med att han 1968 inbjöds som visiting professor på Royal College of Art i London.

Inga kommentarer: