fredag, juli 19, 2013

Forshems kyrka

Stenkyrkan som uppfördes på 1100-talet var från början sockenkyrka i Forshems socken. Omkring ett århundrade senare blev den även ordenskyrka och pilgrimskyrka. Forshems kyrka är så vitt man vet, Skandinaviens enda kyrka som är vigd till "Den heliga gravens ära" i Jerusalem.

Ett par malteserkors uppsatta på sydportalen och över västra dörrposten antyder att korsfarare och malteserriddare kan ha varit delaktiga i kyrkans tidiga utsmyckning. Dock talar kyrkans rektangulära planform mot detta, en rundkyrka hade varit mer naturlig, då sådana har en planform som anknyter till Heliga gravens kyrka. Takstolarna till den romanska kyrkans långhus är bevarade i originalskick och dendrodaterade till 1130-talet.

Under 1200-talet ersattes kyrkans ursprungliga kor med ett nytt i gotisk stil. Ett gravkor byggdes 1663 vid korets sydsida, men redan på 1700-talet började det användas som sakristia. Åren 1761 och 1762 uppfördes de breda korsarmarna på långhusets norra och södra sidor, därmed fördubblades kyrkan golvyta och den blev en så kallad korskyrka. Nuvarande kyrktorn ersatte 1891 ett äldre, medeltida torn som hotade att falla sönder. Detta revs på grund av rasrisken och en kopia uppfördes.

Det mest utmärkande för kyrkans utsmyckning är dess romanska stenreliefer, totalt sju finns bevarade. Alla är huggna av samme stenmästare, en konstnär som även utsmyckat Skara domkyrka. De är huggna i sandsten från Kinnekulle och motiven är skapade efter olika bibliska förebilder. Inne i kyrkans södra korsarm är en liljesten inlagd som tröskelsten. Den är ornerad med växtreliefer och har tidigare varit ett lock på en medeltida gravhäll.






Inga kommentarer: